2024. május 18. - Erik, Alexandra

Megarecesszió fenyeget

Japán gazdaságának kibocsátása éves szinten 12,1 százalékkal volt kisebb a múlt év utolsó negyedében az egy évvel korábbinál.
2009. március 12. csütörtök 11:06 - HírExtra
A kormányzat csütörtökön korrigálta előzetes becslését, amelyben még 12,7 százalékos zuhanást számolt. Ilyen mértékű visszaesésre 1974 óta nem volt példa. A visszaesés fő oka az exportkereslet és a háztartási kiadások "összeomlása" - fogalmaznak a jelentésekben. A kivitel értéke a negyedik negyedévben a harmadikhoz képest 13,8 százalékkal esett. A sajtó felhívja a figyelmet, hogy a kivitel nagy csökkenése januárban is folytatódott.

Az ország gazdasági recessziója drámai mértékben mélyült, hiszen a tavalyi harmadik negyedévi éves szintű GDP-csökkenés 3,2 százalékot ért el. A japán ipar szinte leállt azóta - értékelték az újabb adatokat az elemzők, akik szerint nem kizárt, hogy az idei első negyedév teljesítménye közel lesz a tavalyi utolsóhoz, azaz kétszámjegyű gazdasági visszaesés várható.

A teljes 2008-as évet tekintve a japán GDP még "csupán" 0,6 százalékkal zsugorodott, első ízben kilenc év óta. Az idei évre az IMF 2,6 százalékos GDP-csökkenést jósol Japánban, miközben például a JPMorgan elemzője 7,7 százalékos visszaesést vár.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását