2024. május 6. - Ivett, Frida

Amerika Szekeresnek méltatta a nemlétező magyar hadsereget

Robert Gates amerikai védelmi miniszter és James Jones, Barack Obama elnök nemzetbiztonsági főtanácsadója egyaránt elismeréssel szólt Magyarország NATO-tagságáról, a magyar honvédség teljesítményéről
2009. március 12. csütörtök 07:55 - HírExtra
Azt mondták, a magyar honvédség olyan eredményességgel vesz részt mind a NATO átalakításában, mint a közös műveletekben, hogy nemcsak a megszokott formák gyakorlásában, hanem az új kezdeményezések terén is lehet rá támaszkodni.

Kiemelték az úgynevezett stratégiai légi szállítási képesség kialakítását, valamint a gyorsreagálású erők közös finanszírozásával és alkalmazásával kapcsolatos magyar kezdeményezést.

"Úgy tartják számon tehát Magyarországot, mint amelyik jelentősen hozzájárul a NATO közös teljesítményéhez" - mondta a Robert Gates meghívására Amerikába látogató Szekeres Imre magyar újságíróknak a Nemzeti Sajtóklubban.

A Pentagon vezetője és a nemzetbiztonsági tanácsadó ismertette vele a NATO új, kidolgozandó stratégiájának alapirányait. Ezek célja a NATO még hatékonyabbá és erősebbé tétele, olyan szervezetté, amely képes stabilitást hozó szerepvállalásra a saját határain túl is, és stratégiai partnerségre törekszik többek között Oroszországgal.

Szekeres Imre bepillantást kapott az új afganisztáni stratégiába is. Ez azon alapszik, hogy alkalmassá kell tenni az afgán hadsereget és rendőrséget a feladatok elvégzésére, meg kell teremteni az eredményes működéshez a kormányzati képességet, továbbá olyan fejlesztési programokat kell indítani, amelyek alternatívát jelentenek az afgánok számára. Mindkét tárgyalópartnere hangsúlyozta: az idei év fordulatot hozhat az afganisztáni stabilizációban, de ez nem kizárólag katonai, hanem katonai és civil feladat együtt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását