2024. május 18. - Erik, Alexandra

A legnagyobb rozétermelő

Franciaország a világ legnagyobb rozébortermelője: 2006-ban 5,9 millió hektólitert, azaz a világtermelés 29 százalékét állították itt elő - derül ki a Viniflhor francia országos agrárszervezet által közzétett adatokból.
2009. március 12. csütörtök 17:25 - HírExtra
Franciaországot a ranglistán Olaszország (4,5 millió hektoliter), Spanyolország és az Egyesült Államok (3,8-3,8 millió hektoliter) követi. A rozéborok az amerikai bortermelés közel 20 százalékát teszik ki.

A Viniflhor és a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) adatai szerint a rozéborok a világ bortermelésének 8 százalékét, a világ borfogyasztásának pedig a 9 százalékát teszik ki.

Egyes országok elől járnak a rozé fogyasztásában, mint például Franciaország, amelyre a világ borfogyasztásának 14 százaléka jut, de a világ rozéfogyasztásának egyharmada esik rá.

Számos országban terjed a rozéborok fogyasztása az édesebb termékek iránti keresletnek köszönhetően - mutat rá a Viniflhor tanulmánya.

A francia rozé három fő exportpiaca Nagy-Britannia, Belgium és Hollandia, amelyekre az export 70 százalékát jut, és ahol az elmúlt években jelentősen nőtt a kereslet.

Az észak-afrikai országok szintén jelentős rozétermelők: a tunéziai borok 48, az algériai és marokkói borok 20 százalékát teszi ki ez a világos vörös borfajta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását