2024. június 2. - Kármen, Anita

Egyenlő bánásmódot akarnak a gazdák

Az Európai Unió régi tagországaival egyenlő bánásmódot, s ennek megfelelő anyagi támogatást követelnek Brüsszeltől a közép- és kelet európai gazdák.
2009. március 11. szerda 16:35 - HírExtra
A cseh agrárkamara ennek érdekében csütörtökre tüntetést szervez Prágában, amelyen további öt ország - köztük Magyarország - gazdái is részt vesznek. A tiltakozó akciót azért időzítettük csütörtökre, mert akkor látogat Prágába Mariann Fischer Boel, az Európai Bizottság mezőgazdasági biztosa. Szeretnénk, ha megismerkedne álláspontunkkal - mondta az MTI-nek Jan Veleba, a cseh agrárkamara elnöke. Elmondta: a tüntetésen a csehek mellett a szlovák, a magyar, a lengyel, az osztrák és a német gazdák képviselői is ott lesznek.

Nem hivatalos értesülések szerint Szlovákiából állítólag ötszáz gazda készül a cseh fővárosba, Magyarországról két-három busszal érkeznek a gazdák.

A cseh mezőgazdaság gyakorlatilag a földre került. Tavaly tovább csökkent a nyereség, az ágazatot csak a támogatások tartották fenn - jegyezte meg Veleba.

Petr Gandalovic cseh mezőgazdasági miniszter indokolatlannak nevezte a gazdatüntetést. Az Európai Unióhoz való csatlakozást mindenütt népszavazás hagyta jóvá. A feltételekben benne volt, hogy a brüsszeli támogatások csak 2013 után érik el a nyugati tagállamok szintjét. Ezen ma változtatni nem lehet - jelentette ki a cseh közszolgálati televízióban Gandalovic. Hozzátette: a cseh kormány az idén a brüsszeli agrártámogatásokat saját forrásokból az uniós szint 90 százalékára egészíti ki; szerinte a cseh gazdáknak ezért nincs okuk panaszra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását