2024. május 4. - Mónika, Flórián

Előre tervező majmok

A csimpánzok is megtervezik cselekedeteiket - állítja egy svéd tanulmány, amelynek írója egy állatkertben lakó majom viselkedéséből vonta le következtetését. Az alfahím ugyanis köveket gyűjtögetett, amelyeket aztán az állatkert látogatóira zúdított.
2009. március 10. kedd 14:35 - HírExtra
A furuviki állatkert Santino nevű csimpánzának antiszociális viselkedése a látogatókat és a gondozókat egyaránt meglepte, ugyanakkor lenyűgözte a tudósokat, mivel alaposan elő volt készítve.

A Current Biology című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a 31 éves alfahím kora reggel, még a nyitás előtt kezdte el összegyűjteni a köveket, és a betondarabokat. Délhez közeledve pedig kőzáport zúdított a látogatókra.

"Ezek a megfigyelések meggyőzően bizonyítják, hogy emberszabású rokonaink igen összetett módon gondolkodnak a jövőről" - mondta Mathias Osvath, a tanulmány szerzője. "Ez arra utal, hogy tudatosságuk magasan fejlett, beleértve a lehetséges események életszerű elgondolását" - írta a Lundi Egyetem doktori hallgatója.
Osvath következtetései Santino megfigyelésén, és három vezető gondozóval készített interjúkon alapulnak, akik 10 éve követik a Stockholmtól 150 kilométerre északra található állatkertben élő csimpánz életét.

A csoporton belüli vezérséget könnyedén viselő Santino társait nem bántotta, a támadások csak a csimpánzok számára kijelölt szigetet körülvevő korláton át bámészkodó emberekre irányultak. Az alfahím rossz célzó képessége miatt a kövek csak pár látogatót találtak el, de senki nem szenvedett komolyabb sérüléseket.

A mostani megfigyelések megerősítették a lipcsei Max Planck evolúciós antropológiai intézet 2006-os laboratóriumi körülmények között végzett vizsgálatát, amelyben orangutánok és bonobók ki tudták választani azt az eszközt, amely alkalmas volt a szőlő megszerzéséhez. A majmok még órákkal később is emlékeztek a kiválasztott darabra.
A 2006-os tanulmány szerzője fontos megfigyelésnek nevezte a svédországi esetet, megjegyezte, hogy a csimpánzok között jelentős egyedi eltérések vannak, így nem biztos, hogy mindegyik csimpánz képes ugyanerre a tervezésre.

Santino különös viselkedésére általában június és július környékén kerül sor. A gondozók megpróbálták reggelente bezárni az állatot, hogy ne tudjon muníciót gyűjteni, de agresszív lett. Ezért végül kiherélték, ennek hatása azonban csak áprilisban mutatkozhat meg legkorábban, amikor kiengedik a csimpánzokat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását