2024. május 18. - Erik, Alexandra

Több százan a demonstráción

Több százan vettek részt az MSZP nőtagozata és a Táncsics Alapítvány által a nőnap alkalmából rendezett békés demonstráción, amelyet az erőszakos cselekedetek visszaszorításáért, a társadalmi béke helyreállításáért tartottak.
2009. március 7. szombat 14:27 - HírExtra
A Szépművészeti Múzeum előtt Gurmai Zita, az MSZP nőtagozatának elnöke emlékeztetett arra, hogy 2007 márciusában tartottak először utcai demonstrációt, és azóta is hangsúlyozzák: nem fogadják el, hogy bárki is erőszakot gerjesszen a politikában. "Békét akarunk, hogy gyermekeink nyugalomban nőhessenek fel" - mondta.

Lamperth Mónika, a Táncsics Alapítvány elnöke beszédében úgy fogalmazott: a nőnap nemcsak ünnep, hanem "öntudatos, bátor, felelősségteljes kiállás önmagunkért", és nem pedig mások ellen. A nőnap története során a lényeg mindig ugyanaz volt: ne mások mondják meg, miként kell nőnek lenni - fejtegette a politikus.

Beszédében Lamperth Mónika kitért a tatárszentgyörgyi gyilkosságra is, amellyel kapcsolatban azt mondta: az idei nőnap annak a nőnek, feleségnek, édesanyának is az ünnepe, akinek megölték férjét és kisfiát. Mint fogalmazott: tragikus, hogy ünneplés helyett csak szolidaritást fejezhetünk ki iránta.

A rendezvényen Poul Nyrup Rassmussen, az Európai Szocialista Párt elnöke kifejtette: a nőnap a szolidaritás napja; szolidaritás azért, hogy ne legyen megosztott a nemzet, Európa. A volt dán miniszterelnök kiemelte: Európa-szerte minden nővel együtt ragaszkodni kell ahhoz, hogy soha többé ne legyen elfogadható a megosztottság.

A békés demonstráción részt vett Gyurcsány Ferenc kormányfő, felesége Dobrev Klára, Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter, Kiss Péter kancelláriaminiszter, Szekeres Imre honvédelmi miniszter, valamint Vadai Ágnes, a tárca államtitkára. (FOTÓ)
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását