2024. július 23. - Lenke

Megvan az időpont: augusztus 20-án lesznek a választások

Augusztus 20-án tartják Afganisztánban az elnökválasztást - jelentette be szombaton kabuli sajtókonferenciáján Hamid Karzai afgán elnök. Az államfő közölte: elfogadta az afgán országos választási bizottság erre vonatkozó, három nappal korábbi döntését.
2009. március 7. szombat 14:10 - HírExtra
Karzai ezzel visszakozott, mivel egy héttel ezelőtt aláírt egy dekrétumot, amelyben április 21-re kérte a szavazás kiírását, szemben a bizottság januári állásfoglalásával, amely már akkor is az augusztusi időpontot jelölte meg. A nézeteltérés miatt az afgán nemzetgyűlés határozatot fogadott el, hogy Karzai, mint az alkotmány legfőbb őre, döntsön a kérdésben.

Karzai sajtókonferenciáján egyúttal bejelentette: a választásokig mindenképpen hivatalában marad. Elutasította ezzel azokat a követeléseket, hogy május 21-én, mandátuma lejártakor mondjon le államfői tisztségéről. Politikai ellenfelei többször azzal vádolták a választások körüli huzavona idején, hogy mindenáron hatalmon akar maradni.

Az Egyesült Államok, az ENSZ egyaránt az augusztusi választási dátumot támogatta, ugyanakkor azt javasolták, hogy "nemzeti konszenzussal" nevezzenek ki egy átmeneti kormányt, amely biztosítja a hatalmi űrt május és augusztus között. Megfigyelők szerint az sem kizárt, hogy Karzai, hogy jogalapot szerezzen hivatali ideje három hónapos meghosszabbításához, rendkívüli állapotot vezet be az országban.

Hamid Karzai 2004 novemberében a szavazatok 55 százalékával lett Afganisztán államfője. Az utóbbi hónapokban azonban a támadások kereszttűzébe került az erőszak és a korrupció terjedésével szembeni tehetetlensége miatt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását