2024. május 5. - Györgyi

Utcai körülmetélő bandák

A nemi szervek csonkolását is fegyverként használja az egyik "hadviselő" fél a kenyai polgárháborúban.
2008. január 22. kedd 12:38 - Hírextra

Szemtanúk beszámolói szerint a körülmetélést hagyományosan gyakorló kikuju törzs egy fegyveres bandája csonkolja "büntetésből" és megalázásból a rivális luó törzs tagjait, férfiakat és nőket egyaránt, akiknél nincs szokásban a körülmetélés rítusa. A kikuju törzshöz tartozik a hivatalban lévő Mwai Kibaki elnök, akit luó törzsbeli riválisa, Raila Odinga ellenzéki elnökjelölt a december 27-i választások eredményeinek meghamisításával vádol.

Egy Mungiki nevű hírhedt kikuju banda tagjai fegyveresen járkálnak az utcákon és brutálisan megcsonkítják azokat a luó törzshöz tartozó férfiakat és nőket, akiket sikerül elfogniuk.

Nairobi, a főváros Kibera nevű szegénynegyedében egy szemtanú - egy boltosnő, aki az atrocitások láttán félelmében férjével együtt bezárkózott az üzletébe - látta, amint kikuju törzsbeli férfiak letépték a nadrágot öt luó törzsbeli férfiról és egy rozsdás nádvágó késsel megcsonkították őket. A nő szerint a férfiak közül kettőnek teljesen levágták és tűzre vetették a nemzőszervét, s a csonkolásba az illetők bele is haltak; hullájukat egy bódé mögé hajították a gengszterek.

A banda egyik tagtoborzója is megerősítette, hogy a Mungiki tagjai "kényszerű körülmetélést" alkalmaznak egyeseken. Az egyik kórházban egy orvos két, a péniszén vélhetően körülmetélés közben súlyosan megsebesült férfit műtött meg. Az egyik nairobi hullaházban a vérontása kezdete óta beszállított 78 holttest közül két férfit kegyetlen módon körülmetéltek, mielőtt élve feldaraboltak.
A Pennsylvaniai Egyetemen biológiát tanító kenyai Edward Omolo azt mondja, hogy húsz olyan emberről, köztük a saját nagybátyjáról tud, akik a kényszer-körülmetélésbe haltak bele.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását