2024. április 19. - Emma

Újra lesz NATO-orosz együttműködés?

A NATO-Oroszország Tanács hivatalos üléseit felújító döntésre készül az észak-atlanti szervezet, amelynek külügyminiszterei egy napos tanácskozást kezdtek csütörtök délelőtt.
2009. március 5. csütörtök 10:22 - HírExtra
Erre utaltak az új amerikai külügyminiszter, Hillary Clinton szavai is, aki szerda este a Közel-Keletről Brüsszelbe tartva, a repülőgép fedélzetén azt mondta újságíróknak, hogy Washington komoly párbeszédre törekszik Moszkvával az európai rakétapajzs kérdésében. Európa XXI. századi védelmének megszervezésében részt vehetne Oroszország is - hangsúlyozta.

Az Egyesült Államok Csehországba radarállomást, Lengyelországba pedig rakétaelhárító bázist kíván telepíteni, bár az utóbbi időben Washingtonból e tekintetben rugalmasságra utaló jelzések érkeznek. Oroszország hevesen ellenzi a telepítést, amely az amerikai vezetés szerint esetleges iráni rakétákkal szemben nyújtana védelmet.

Clinton értésre adta, hogy számít Oroszországra az iráni fegyverkezési tervek megfékezésében. "Irán Európa és Oroszország számára egyaránt fenyegetést jelent" - mondta, és azzal vádolta Teheránt, hogy akit csak tud, meg akar félemlíteni, viszályt szít az arab államok között, támogatja a terrorizmust, veszélyezteti Izraelt.

A NATO a tavaly augusztusi orosz-grúz háború nyomán szüntette be az oroszokkal való hivatalos politikai érintkezést. Alacsonyabb, szakértői szinten végig fennmaradt a párbeszéd, az elmúlt hónapokban pedig kötetlen találkozók is voltak Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár, illetve a tagországok NATO-nagykövetei és Dmitrij Rogozin orosz NATO-nagykövet között. Most a nyilatkozatok szerint eljött az ideje annak, hogy hivatalosan is felújítsák a NATO-Oroszország Tanács (NRC) nagyköveti és annál magasabb szintű üléseit.

A párbeszéd hivatalos felújítása azonban - mondta szerdán James Appathurai NATO-szóvivő - "nem halványítja el" azt, hogy a NATO elítéli a tavaly augusztusi orosz-grúz háború során történteket, illetve az orosz katonai bázisok létesítésének tervét grúziai területen. Hillary Clinton szerda este Brüsszelben részt vett a belga fél által szervezett, úgynevezett transzatlanti vacsorán, amelyen a NATO-országok, valamint a nem NATO-tag EU-országok külügyminiszterei is jelen voltak. Csütörtök reggel négyszemközti megbeszélést folytatott Jaap de Hoop Schefferrel, majd összeültek a külügyminiszterek, hogy az orosz kapcsolat témakörén túl megvitassák az afganisztáni helyzetet is.

A tanácskozást záró munkaebéden szó lesz az atlanti szövetség biztonságát elemző főtitkári előterjesztésről, amely az április elején tartandó NATO-csúcs egyik napirendi pontja, a NATO új stratégiai koncepciójának előkészítése jegyében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását