2024. június 15. - Jolán, Vid

Nem új dolog

A Nézőpont Intézet kutatásvezetője szerint nem számít új elemnek a Fidesz politikájában az állami tulajdon megjelenítése a bankrendszerben.
2009. március 5. csütörtök 21:28 - HírExtra
Mráz Ágoston Sámuel erről azzal összefüggésben beszélt, hogy Orbán Viktor a reformszövetséggel folytatott csütörtöki megbeszélése után kijelentette: a pártja által kívánatosnak tartott új gazdasági rendszerben a pénzintézeteknek legalább az ötven százaléka magyarországi központtal kell, hogy rendelkezzen.

A Fidesz politikájában nem számít új elemnek az állami tulajdon megjelenítése a bankrendszerben, amelynek aktualitást ad a hiteleket törlesztők bankellenes hangulatának erősödése - mondta a Nézőpont Intézet kutatásvezetője csütörtökön az MTI-nek.

A politológus szerint a magyar jobb- és baloldal "régi véleménykülönbsége" a bankrendszerben történő állami tulajdonszerzés kérdése. Hozzátette: az MSZP-SZDSZ-kormány 2002 után – a Fidesz tiltakozása ellenére – privatizálta az állami tulajdonú pénzintézeteket.

Mráz Ágoston Sámuel szerint a forint árfolyamának gyors gyengülése miatt új helyzet állt elő. A hiteltörlesztő részletek emelkedése miatt egy többmilliós réteg válik személyesen is érintettjévé és kárvallottjává a magyar fizetőeszköz leértékelődésének.

A politika erre a jelenségre próbál válaszokat adni, amit mutatnak az utóbbi időben megszaporodott, a bankokkal szembeni kritikus nyilatkozatok is. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és más szocialista politikusok is február óta támadják folyamatosan a bankok hitelezési gyakorlatát - mutatott rá.

Az elemző szerint most az ellenzéki oldal is előállt a saját értékvilágának megfelelő bankkritikával. Hozzátette: Orbán Viktor megfogalmazása teljesen összhangban van a Fidesz hosszú évek óta tartó programjával, ugyanis a pártelnök már kormányfőként is szükségesnek találta egy állami tulajdonú magyar bank létrehozását.

Az MTI által megkérdezett más szakértők nem kívántak nyilatkozni, mondván, egyelőre nem igazán értik a bejelentést. Havasi Bertalan, a Fidesz sajtófőnöke szerint Orbán Viktor pénteki országértékelőjében beszél majd további részletekről.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását