2024. április 27. - Zita

Homokmandalákat készítenek

Homokmandalát készítenek hétfőtől gyütö szerzetesek a Kogart Házban, az elkészült művet aztán június-án a Dunába szórják. Tizennégy évvel ezelőtt a Budapest Galériában készült az első, majd az Iparművészeti Múzeum és a Tűzraktér nevű kulturális központ a
2008. május 26. hétfő 19:24 - Hírextra
A mandala a tibeti buddhizmus meditációs gyakorlatának legfontosabb eszköze. A Budapesten a közönség szeme láttára színes kőporból készülő nagy kör alakú mű a tibetiek szerint a világmindenséget jelképezi, ezen belül a szeretetteljes együttérzést, a bölcsességet és az erőt. Célja, hogy az embereket megszabadítsa a szenvedéstől, a kiállítás látogatójában pedig visszaállítsa a dolgok ideális rendjét, megteremtse a harmóniát.

Budapesten a három gyütö szerzetes - Thupten Serab, Dorje Mingyur, Tenzin Trinlay - a Tibet védelmező és az együttérzés Buddhájának, Avalokitésvarának a homokmandaláját készíti el több napos munkával. Miután elkészültek az alkotással, rituálisan megsemmisítik: összesöprik, majd a Dunába szórják, ezzel is jelképezve a dolgok ürességét és múlandóságát - tudatta közleményében az esemény szervezője a Tibetet Segítő Társaság.

A rendezvény kísérőprogramjaként buddhista tekercsképekből nyílik kiállítás. A tárlat és az épülő mandala is délelőtt tíz órától este hétig tekinthető meg a Kogart Házban (VI. Andrássy út 108.).
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását