2024. április 20. - Tivadar

Borzasztó! Csak ötven delfin menekült meg!

Partra sodródott mintegy kétszáz delfin Tasmania ausztrál szövetségi államtól délre egy szigeten. 140 elpusztult, 48 példányt azonban sikerült megmenteni - közölték hétfőn vadvédelmi szakemberek.
2009. március 2. hétfő 18:19 - HírExtra
A 194 gömbölyűfejű és hét palackorrú delfint vasárnap este fedezték fel a King-sziget Naracoopa nevű partszakaszán, ahova hamarosan megérkeztek a mentőalakulatok.

Mintegy száznegyven delfin már elpusztult, de a vadvédőknek és az önkénteseknek sikerült a még életben lévő 54-ből 48 állatot visszavezetni a tengerbe. Helyi idő szerint hétfő este néhány példány még minding partra vetve feküdt a szárazföld és Tasmánia között félúton fekvő szigeten. A mentésben résztvevők minden lehetséges eszközt bevetve sötétedésig próbálták visszaterelni az állatokat a vízbe. Később csónakok és jet skik segítségével akadályozták meg, hogy visszatérjenek a partra.

"Még korai ezt mondani, de ez egy nagyon-nagyon jó nap volt" - nyilatkozta a vadvédelmi szolgálat szóvivője.

Pár hónapon belül ez volt a negyedik alkalom, hogy delfinek vetődtek partra. Az Antartisz felé vándorló állatok időről időre tömegesen sodródnak partra Ausztráliában és Új-Zélandon, a tudósok azonban nem értik ennek pontos okát. A furcsa jelenség egyik lehetséges magyarázata, hogy az ember tengeri tevékenységével - például a hajózással - együttjáró hanghullámok zavarják meg az állatokat.

Januárban annak ellenére pusztult el 45 partra vetődött óriás ámbráscet, hogy önkéntesek napokon át próbálták vizesen tartani őket. Tavaly novemberben 150 hosszúszárnyú gömbölyűfejű delfin veszett oda, miután kisodródtak Tasmánia sziklás partjaira.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását