2024. május 19. - Ivó, Milán

A tanárverőket gyorsan el kell ítélni!

Gyorsított bírósági eljárásra van szükség a tanárok elleni erőszakot elkövetők ellen - mondta Hiller István oktatási miniszter hétfőn az Országgyűlésben egy interpellációra adott válaszában.
2009. március 2. hétfő 18:41 - HírExtra
Az elmúlt hetekben kezdeményeztem az igazságügy-miniszternél a pedagógusok védelmét szolgáló jogi szabályozás felülvizsgálatát. Az igazságügyi minisztériummal együttműködve olyan jogszabályi környezetet kívánok kialakítani, amely érdemi visszatartó erőt és hatékony segítséget jelent az esetek megelőzésében és szankcionálásában - hangsúlyozta Hiller István.

Hozzátette: ennek eszközei a bűnmegelőzés hatékonyságát javító intézkedések, a fokozott rendészeti jelenlét, a feltárt esetekben gyorsított eljárás keretében történő szankcionálás és büntetőjogi módosítások lehetnek.

Mint mondta, a közelmúltban történt esetek után neves szakemberekből álló bizottság jött létre, amelynek ajánlásai alapján biztosítják a jogi és pénzügyi feltételeket ahhoz, hogy kistérségi szinten is kiépüljön az iskolapszichológusi hálózat.

A miniszter elmondta: az oktatási jogok biztosa felmérést és értékelést készít a jelenségről. Az ombudsman két héten belül befejezi a munkát, és tájékoztatja a nyilvánosságot is a vizsgálat eredményéről - fűzte hozzá. Közölte: társadalmi mozgalom is indult az iskola biztonságért, amelyhez több tucat szervezet csatlakozott.

Az iskolai erőszak mindenütt foglalkoztatja az embereket. Az oktatási intézményekben megjelenő erőszakot el kell ítélni és fel kell lépni ellene. Nem lehet csak pedagógiai eszközökre hagyatkozni a probléma megoldására - mondta Hiller István.

Czomba Sándor interpellációjában az iskolai erőszakkal, a tanárverésekkel kapcsolatban hangsúlyozta: az erőszak okai között lehet a növekvő munkanélküliség, a családon belüli erőszak, a szociális ellátórendszer anomáliái, a nevelés terén a túlzott liberalizmus. Az erőszakot kiválthatja az iskolák összevonása is, de a legnagyobb problémát a szülői házból vitt minta okozza - tette hozzá.

"Amíg a szülő partnere a gyereknek a tanárverésben; amíg nyolc évig egyszer sem veszi a fáradtságot, hogy a gyereke iránt érdeklődjön; amíg a gyerek azt látja, hogy a szülei munka nélkül jobban élnek, mint azok, akik becsülettel dolgoznak; vagy a jövőképe abban merül ki, hogy minél több gyereket szüljön, csupán a megélhetése miatt, addig nem lesz érdemi változás" - mondta a politikus.

Jelenleg nincs semmilyen eszköz sem a pedagógus, sem az igazgató, sem a rendőr, sem a jegyző kezében - tette hozzá Czomba Sándor.
A politikus nem fogadta el a miniszteri választ, az Országgyűlés azonban megszavazta.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását