2024. április 30. - Katalin, Kitti

Szent-Iványi még lenne Brüsszelben képviselő

Szent-Iványi István (SZDSZ) bízik abban, hogy pártja megismétli a 2004-es választási eredményt és az SZDSZ két képviselővel lesz jelen a következő Európai Parlamentben (EP); az SZDSZ jelenlegi EP-képviselője, a párt európai parlamenti listavezetője erről
2009. február 28. szombat 20:37 - HírExtra
Minimális elvárás egy képviselő kijuttatása, vagyis az 5 százalékos küszöb elérése - mondta a szabad demokrata politikus, aki szerint a jelenlegi viszonylag alacsony, 30 százalékos választói érdeklődés növekedni fog júniusig.

Az SZDSZ kampányában azokat az értékeket fogják hangsúlyozni, amelyek Európát sikeressé tették. Ezek pedig a verseny, a vetélkedés és az együttműködés helyes aránya - közölte a listavezető.

Hozzátette: válságos helyzetben az együttműködés a fontosabb. Az Európai Parlamentben megtanultuk, hogy a kompromisszum, a méltányosság és a vitapartnerek elfogadása rendkívül fontos a politikában.

Az SZDSZ-es politikus szerint a magyar társadalomban meglévő súlyos problémák is csak európai módon oldhatók meg. Ide sorolta a roma-problémát, aminek megoldása - szerinte - a rendszerváltás egyik legnagyobb adóssága, e téren ugyanis rosszabb a helyzet, mint 20 évvel ezelőtt.

Nincs egyik napról a másikra történő megoldás, csak hosszú távú, amihez az oktatáson, a munkához juttatáson, a foglalkoztatás-ösztönzésen át vezet az út - tette hozzá.
Gulyás József országgyűlési képviselő a sajtótájékoztatón annak az okát, hogy Magyarországot jobban sújtja a pénzügyi-gazdasági válság, mint más országokat, abban jelölte meg, hogy "nem volt kellő kompromisszum a szerkezeti reformokat illetően".

A politikus mielőbbi érdemi döntéseket vár a kormánytól, pártja pedig - mint hangsúlyozta -, kiinduló pontnak tekinti a Reformszövetség javaslatait.
Az, hogy Göncz Kinga vezeti az MSZP EP-listáját, az MDF pedig Bokros Lajost kérte fel listavezetőnek, nem von el érzékelhető liberális szavazót az SZDSZ-től, nem szavaznak át olyan számban, ami veszélyeztetné a párt szereplését - mondta az MTI érdeklődésére Szent-Iványi István.

Szerinte nem elsősorban a listavezető személye, hanem a párt, hitelessége alapján döntenek a választók. Ugyanakkor megjegyezte: sokra tartja Bokros Lajost, de meglepte a felkérése, de az is meglepné, ha Bokros elfogadná az MDF lista vezetését.
Az MDF és Bokros Lajos múltja ugyanis nehezen összeegyeztethető - mondta Szent-Iványi István Debrecenben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását