2024. május 18. - Erik, Alexandra

Nyugi! A válság nem érinti a diákhiteled

Egyelőre nem érződik a válság hatása a diákhitelt igénylőknél: a kötelezően előírt törlesztőrészleteknek csaknem kétszeresét fizették be a hallgatók 2008-ban - közölte Őri András, a Diákhitel Központ kommunikációs igazgatója.
2009. február 27. péntek 14:39 - HírExtra
Tájékoztatása szerint a 2008-as évben 7,9 milliárd forint kötelező törlesztőrészlet befizetését írták elő az ügyfeleknek. Ezzel szemben, kihasználva a díjtalan és közvetlenül a tőketartozást csökkentő előtörlesztés lehetőségét, 14,5 milliárd forint érkezett be a törlesztési számlára.
Őri András hozzátette: ez az arány ugyanakkor nem kuriózum, hiszen az a törlesztési lehetőség 2003-as bevezetése óta folyamatosan fennáll. A 2009-es évben ez a tendencia eddig nem változott, sőt kismértékben nőtt is a többletbefizetés javára - írta Őri András közleményében.

Indulása óta több mint 265 ezren igényeltek diákhitelt. Csütörtökön a baloldali fiatalokat tömörítő Demokratikus Hálózat alelnöke azt mondta, hogy a diákhitel jelenlegi havi törlesztőrészleteinek felezését, illetve a futamidő meghosszabbításának lehetőségét kérik, a jelenlegei gazdasági helyzetben ugyanis megterhelő a fiatalok számára a több tízezer forintos törlesztés.

Török Zsolt, az MSZP országgyűlési képviselője, a szocialista párt ifjúsági munkacsoportjának vezetője erre reagálva az MTI-nek úgy nyilatkozott: jogosnak tartja a Demokratikus Hálózat kérését. Támogatja azt az elképzelést is, hogy a nettó bérük után fizessék a fiatalok a hatszázalékos törlesztőrészletet és ne a bruttó keresetük után. Török Zsolt azonban hangsúlyozta: a Diákhitel Központ (DK) Zrt. elsősorban a hallgatói hiteltörlesztésekből befolyó összegekkel finanszírozza a rendszer működését. Így az a felvetés, hogy felére csökkentsék a törlesztőrészleteket, egyelőre kivitelezhetetlen, nem veszélyeztethetik a DK Zrt. működését.

Őri András, az elhangzottakra reagálva az MTI-nek csütörtökön azt mondta: a diákhitellel kapcsolatban nem érdemes elhamarkodott lépéseket tenni, a rendszer ugyanis rendkívül bonyolult. Minden lehetséges változtatás hatásait alaposan meg kell vizsgálni, és csak ezután célszerű bármilyen módosítás.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását