2024. május 5. - Györgyi

Életveszélyben a magyar borok

Ha a jövő heti európai parlamenti meghallgatáson elfogadják azt a javaslatot, hogy ne lehessen cukrot tenni a mustba, akkor akár egész Közép-Európában csődöt jelenthetnek a borászok - számolt be az RTL Klub Híradója.
2007. szeptember 6. csütörtök 07:06 - Hírextra
A Budai Várban 220 magyar és külföldi pincészet boraiba lehet belekóstolni szerdától vasárnapig. Az Európai Unió úgynevezett cukorreformja azonban felborzolta a résztvevők kedélyét. Ha a jövő heti európai parlamenti meghallgatáson elfogadják a javaslatot, hogy a jövőben nem lehet cukrot tenni a mustba, akkor több száz kistermelő és borászat szűnhet meg.

Az Európai Bizottságnak ez a döntése padlóra küldheti nemcsak a magyar, hanem az észak- franciaországi, a német, az osztrák, a szlovén, és a szlovák bortermelést egyaránt - mondta az RTL Klub Híradójának Tabajdi Csaba, az Európai Parlament mezőgazdasági bizottságának tagja.

Közép-Európában, így Magyarországon is kontinentális éghajlat uralkodik, emiatt minden évben változó mennyiségű napsütés és csapadék éri a talajt. A gyenge években a borászoknak plusz cukrot kell tenniük a mustba, hogy a fajtajellegnek megfelelő cukorfokot elérjék. Azok a tagállamok, amelyeket negatívan érintene a reform, összefogtak a déli tagországok javaslata ellen.

Magyarország egyik legkedveltebb vörösbora a kadarka. De lehet, hogy ezt sem tudják a jövőben előállítani, mert mustjának 18 és feles cukorfokra van szüksége a megfelelő erjedéshez. Ez azonban cukor hozzáadása nélkül ebben a térségben szinte lehetetlen.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását