2024. május 4. - Mónika, Flórián

30 ország vívói Debrecenben

A helyi önkormányzat csütörtöki támogató döntését követően biztossá vált, hogy Debrecenben kerül sor május 8. és 10. között a 23 év alatti vívók Európa-bajnokságára.
2009. február 27. péntek 15:29 - HírExtra
"Tegnap döntött a közgyűlés arról, hogy bevállalja és támogatja az Európa-bajnokság megrendezését a Magyar Vívó Szövetséggel együtt" - jelentette be Kósa Lajos polgármester pénteken, a szervezők budapesti sajtótájékoztatóján.

A magyar kezdeményezésre tavaly életre hívott - és először az olaszországi Monzában lebonyolított - korosztályos kontinensviadal második versenyének tervezett költségvetése 55-60 millió forint, de amint azt Füleky András, az MVSZ ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, a kivitelezés rugalmas lesz, amennyiben a város és a sportot felügyelő Önkormányzati Minisztérium konkrét támogatásán túl csupán a bevételek függvényében költenek majd.

Azzal kapcsolatban, hogy Debrecen miért vállalkozott az Eb lebonyolítására, Kósa Lajos - aki a szervezőbizottság társelnöke - több indokot is említett. Egyrészt a városnak régebbre datálhatóan komoly sportági hagyománya van, és szeretné újjáéleszteni a vívóéletet, ennek egyik lépéseként a jelenleg működő vívókluboknak már egy önálló sportcsarnok áll a rendelkezésére. Másrészt Debrecen városmarketingje sportalapokon nyugszik, világversenyek rendezésével, vendégül látásával igyekszik kialakítani arculatát.

Debrecen 2001 óta öt világ- és nyolc Európa-bajnokságnak adott otthont.
"Helyes, ha az ország második legnagyobb városa a legeredményesebb hazai sportágában is rendez kiemelkedő versenyt" - tette hozzá.

Szalay-Berzeviczy Attila, a szövetség társelnöke a debreceni erőfeszítések méltatása mellett néhány nevet is megemlített a várható magyar indulók közül, jelezve, hogy a már most is sikeres kardozó Szilágyi Áron, Iliász Nikolász, Benkó Réka vagy Pető Réka a 2016-os londoni olimpiai csapat tagja is lehet majd.

"A vívóbázis szélesítése ott kezdődik, hogy megismertetjük a szülőkkel a sportágat" - mondta, majd emlékeztetett arra, hogy a hazai szövetség - Budapesttel - pályázik a 2011-es felnőtt világbajnokság megrendezésére, s egy sikeres debreceni szervezés sokat hozhat e tekintetben is.

Füleky András a jelenlegi állapotot ismertetve arról beszélt, hogy körülbelül harminc országból várnak fiatal sportolókat, a három nap alatt lezajló hat egyéni versenyben számonként 50-80 vívó indulása valószínű.

Orendi Mihály, a Debreceni Sportcentrum Kht. ügyvezető igazgatója - egyben Füleky András mellett a szervezőbizottság ügyvezető társelnöke - jelezte, hogy összeszokott csapattal dolgoznak - a mostani Eb előkészítése már egy éve tart -, és igyekeznek a megszokott magas színvonalat hozni. Egyúttal elmondta, hogy a belépés díjtalan lesz, ezzel együtt nem ülnek ölbe tett kézzel, törekednek arra, hogy sok néző legyen a Főnix Csarnok lelátóin. Már működik az Eb honlapja (www.u23fencingdebrecen.eu), melyen az érdeklődők a hasonló versenyeken megszokott információkat találhatják meg.

A város és a szövetség együttműködésének, illetve a sportág helyi fejlesztésének eredményeként - a szervezők reményei szerint - a későbbiekben országos bajnokságokat, Világkupa-versenyeket is rendezhetnek Debrecenben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását