2024. május 22. - Júlia, Rita

Könnyíteni kell a diákhiteleken

A diákhitel jelenlegi havi törlesztőrészleteinek felezését, illetve a futamidő meghosszabbításának lehetőségét kéri a baloldali fiatalokat tömörítő Demokratikus Hálózat - mondta Kalmár Szilárd, a szervezet alelnöke az MTI-nek csütörtökön.
2009. február 26. csütörtök 15:41 - HírExtra
Hozzátette: a jelenlegei gazdasági helyzetben megterhelő a fiatalok számára a több tízezer forintos törlesztés.

Kalmár Szilárd, a Demokratikus Hálózat alelnöke szerint hihetetlen nyomás nehezedik az értelmiségi fiatalokra: többségük több tízezer forintot is kifizet havonta diákhitel-törlesztésre, ami mellett sokan lakáshitelt is bevállaltak. Mindennek a kifizetése nehéz helyzetbe hozhat több fiatal családot - hangsúlyozta az MTI-nek az alelnök.

Kalmár Szilárd kiemelte: rugalmatlan a rendszer. Jelenleg ugyanis nincs mód a havi törlesztőrészlet csökkentésére, vagy éppen a futamidő meghosszabbítására. "Ha ezen változtatnának, az nagy segítség lenne a fiataloknak, hiszen az így megspórolt összeget akár lakáshitel-törlesztésre is fordíthatnák" - tette hozzá.

A politikus azt is problémásnak tartja, hogy jelenleg a bruttó bér, és nem a nettó kereset után vonják a diákhitel hatszázalékos törlesztőrészletét. Véleménye szerint a hitel felvételekor sokan nincsenek tisztában ezzel, így azt sem tudják felmérni, hogy mindez mekkora terhet ró majd rájuk. Kalmár Szilárd hangsúlyozta: nem tartanak attól, hogy tömeges igény lenne a kedvezményes törlesztések iránt, de szeretnék, ha lenne választási lehetősége annak, aki éppen megszorul.

Török Zsolt, az MSZP országgyűlési képviselője, a szocialista párt ifjúsági munkacsoportjának vezetője erre reagálva az MTI-nek úgy nyilatkozott: jogosnak tartja a Demokratikus Hálózat kérését. Támogatja azt az elképzelést is, hogy a nettó bérük után fizessék a fiatalok a hatszázalékos törlesztőrészletet és ne a bruttó keresetük után.

Török Zsolt azonban hangsúlyozta: a Diákhitel Központ (DK) Zrt. elsősorban a hallgatói hiteltörlesztésekből befolyó összegekkel finanszírozza a rendszer működését. Így az a felvetés, hogy felére csökkentsék a törlesztőrészleteket, egyelőre kivitelezhetetlen, nem veszélyeztethetik a DK Zrt. működését.

Mint mondta, legalább egy-két év átfutási idő kellene az elképzelés megvalósításához. A szocialista politikus szerint egyéb kedvező lehetőségek bevezetése (mint például a futamidő meghosszabbítása, vagy éppen a halasztott fizetés) azonban nem kizárt. Török Zsolt kiemelte: nem érdeke senkinek, hogy bedőljenek a diákhitelek, így akár a kamattámogatási rendszer újragondolása sem kizárt. Mint mondta, a diákhitelezésre vonatkozó jogszabályt akár már tavasszal módosíthatja a kormány.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását