2024. március 28. - Gedeon, Johanna

A bankok előre tudták?

A bankok Magyarországon is "tudottan rossz" termékeket forgalmaztak, amikor a svájci frankon alapuló hitelt kínálták - mondta Szanyi Tibor, az MSZP országgyűlési képviselője keddi budapesti sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva.
2009. február 24. kedd 16:15 - HírExtra
Meg kell vizsgálni, hogy a meglévő törvények mellett a jegybank és a pénzügyi felügyelet eleget tett-e feladatainak - vélekedett a kormánypárti politikus a pénzügyi, gazdasági válsággal kapcsolatban.

Ezeket a kérdéseket fel fogja tenni a parlamentben, de hogy pontosan milyen formában, még nem tudja - jegyezte meg.Szanyi Tibort annak kapcsán kérdezték, hogy Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke hétfőn úgy nyilatkozott: a válság hatására eldurvult a közbeszéd, számos olyan kritika jelent meg, amely nem jobbító szándékú, és ez az MNB-t is érinti, egyben figyelmeztetett, hogy a felelősök keresése könnyen bűnbakkereséssé válhat.

Az ügy előzménye, hogy Szanyi Tibor, a Figyelőnetnek adott interjújában többek között arról beszélt: "sajnos gyenge a pénzügyi felügyeletünk, miközben már rég +bilincsben kellett volna elvinni+ a bankárok, brókerek egy részét, különösen a jegybank környékéről. De maga a felügyelet is sáros".

A Simor András nyilatkozatára reagálva a nap folyamán tartott sajtótájékoztatóján Szanyi Tibor azt mondta, hogy "egy politikus lehet szangvinikus", de egy jegybankelnök csak akkor szólaljon meg, ha valamilyen nagyon fontos mondanivalója van.

"Azt, hogy a nemzeti bank felelősségét valaki visszatolja a parlamentbe, nem tartom igazán méltó jegybankelnöki magatartásnak" - fogalmazott.

A képviselő azt mondta, képletesen értette azt, hogy "bilincsbe verve" kellene elvinni néhány bankárt. Hozzátette: nem kíván senkit bilincsbe verve látni Magyarországon, de arról beszélni kell, kinek milyen szerepe volt a válság kialakulásban, hogy ebből tanulhassunk a jövőre nézve.

Szanyi Tibor kifejtette, hogy amikor ő bankárokról beszél, akkor azokra gondol, akik meghatározó szerepet játszanak a különböző banki termékek kialakításában.
Mint mondta, a politikának is nyilván volt abban felelőssége, hogy milyen szabályokat alakított ki, hogy a pénzügyi felügyeletek ilyen lazán működjenek.

Utalt arra, hogy az angol nemzeti bank piacfelügyeleti igazgatója szerint a bankok matematikusok tömkelegét alkalmazták olyan termékek előállítására, amelyek átláthatatlanok az ügyfelek számára, és a megoldókulcs is a bank kezében maradt.
Az MSZP-s képviselő szerint soha nem volt olyan törvény Magyarországon, amely lehetővé tette volna a bankoknak az egyoldalú szerződésmódosítást, a pénzintézetek mégis ezzel a lehetőséggel éltek.

"Mit tett a felügyelet? Mit tett a nemzeti bank?" - kérdezte.Szanyi Tibor azt is hiányolta, hogy elmaradtak a figyelmeztetések, tájékoztatók a hitelfelvétellel kapcsolatban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását