2024. május 18. - Erik, Alexandra

Hitler önös érdekei

Adolf Hitler szándékosan kímélte meg Blackpoolt az Anglia ellen vívott kegyetlen légi háborúban, mivel Nagy-Britannia leigázása után a kellemes tengerparti várost saját pihenőhelyévé akarta tenni - ez derül ki a legutóbb előkerült, Londonban idézett korab
2009. február 23. hétfő 19:33 - HírExtra
Az északnyugat-angliai város szinte sértetlenül úszta meg a Luftwaffe - a hitleri légierő - több hónapos pusztító támadássorozatát, jóllehet Blackpoolban működött a brit királyi légierő (RAF) egyik repülőgépgyára is.

Brit kutatók által előásott német dokumentumokból most kiderült: a náci vezér főhadiszállást és szórakoztató központot akart kialakítani magának és közvetlen környezetének a Lancashire grófságbeli üdülőhelyen. Céljai között szerepelt a horogkeresztes lobogó kitűzése is a híres torony, a Blackpool Tower csúcsára - írta a The Daily Telegraph című brit lap hétfői számában.

Ez komoly propagandamutatvány lett volna, az 1894-ben átadott - nem titkoltan a párizsi Eiffel-torony mintájára tervezett -, 158 méter magas építményt ugyanis jó időben 50 kilométerről látni lehet, egyebek mellett olyan nagyvárosokból, mint Liverpool vagy Manchester.

A német légierő 1940 nyarától próbálta megtörni folyamatos bombatámadásokkal az RAF ellenállását és a brit lakosság morálját, tartós légi fölényt azonban nem tudott kivívni, és az Anglia elleni teljes körű tengeri offenzívára végül soha nem került sor.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását