2024. április 25. - Márk

Betelt a pohár! Börtönbe a korrupt politikusokkal!

Egyre növekedik a politikusok és a közpénzt nagy értékben lenyúlók elleni vádemelések száma, de az átlagos ítélet a semmihez közelít. Ugyanis hiába állapítják meg törvénysértést, az érte kirótt büntetés vagy felfüggesztett, vagy nevetséges.
2009. február 17. kedd 18:59 - Pásztor Balázs

Nemrégen történt ítéletek

Az ítéletek a döglött csiga sebességével kerülnek meghozatalra, ha politikusokról, vagy nagyobb közpénzt érintő ügyekről van szó. A politikusok, közpénzeket bezsebelő üzletemberek ügye valahogy mindig máshogy zajlik, mint az átlagembereké.

Szabadi Béla, volt kisgazda politikus (a Torgyán-féle földművelésügyi minisztérium volt államtitkára) elítélték hűtlen kezelésért és hivatalai visszaélésért. Elviekben két év börtönt kapott, amit a gyakorlatban felfüggesztettre módosítottak. Titkárságvezetőjét pedig 180 ezer forintos bírsággal fegyelmezték.

Egy korábbi keretes írásunk: Lemondott Várhegyi Attila
Annak ellenére, hogy az ügyészség furmányos módon, a szakértők utolsó pillanatban megváltozott véleményére hivatkozva a vádak jelentős részét elejtette, a fennmaradó vádpontokat meg enyhítette, illetve hogy a bíróság még így is felmentette az egyik vádpont alól, és pusztán hanyag kezelés miatt ítélte 300 ezer forintos pénzbírságra, Várhegyi Attila lemondott a kulturális tárca államtitkári posztjáról.

A bíróság az egész eljárás alatt nem talált összefüggést aközött, hogy az akkor még szolnoki polgármester Várhegyi azoknak a cégeknek adott el áron alul telkeket, akik előbb választási kampányát támogatták. Végül is, mi ebben olyan egyértelmű, altruista cselekedet is lehetett. Különben is, miért ne vélelmezhetne a bíróság ártatlanság mellett véletlenszerűséget is?
(matula.hu)
Weiszenberger Lászlót, volt Kiskunhalasi önkormányzati MSZP képviselőt 5 évre ítélték többek közt hivatalai vesztegetés miatt - itt nem felfüggesztett ítélet volt, ugyanis három év felett nem lehet ilyet adni -, azonban csak elsőfokon. Mire ez jogerőre emelkedik, valószínűleg módosul pár év felfüggesztettre.

Kis kivételnek tekinthető Kaszab Csaba, Kőbánya volt MSZP-s alpolgármesterének esete, aki kapott két év letöltendőt még 2008-ban, 17 milliós vesztegetés miatt. Nála csupán a másodfokú ítélet körül voltak gondok, ugyanis senki nem akarta nyilvánosságra hozni az ítéletet, csak annyit, hogy nem jogerős.

Ha a fenti példák nem lennének elegek, akkor azt is megemlítjük, hogy a 3,5 milliárddal visszaélő Princz Gábor 3,6 milliós büntetést kapott 12 év pereskedés után (róla bővebben itt olvashat). Mellesleg két sarkított példa külföldről: Szaddám Husszeint, és a kínai melanin-ügyben vétkes gyárigazgatót halálra ítélték. Követendő példa? Talán nem, de nem ártana megtalálni az arany középutat.

Bűnügyi eljárások

Szerencsére nem csak a halovány ítéletű bíróságok állásfoglalásai, hanem a büntetőeljárások is megszaporodtak a közpénzekkel csencselő politikusok ellen. A legnagyobb vihart kavart ügy az erzsébetvárosi polgármester, és a hozzá hasonlóan szavazó baloldaliak esete. Hunvald György esetében azt vélelmezik, hogy egy hatalmas értékű ingatlant (és több kisebbet) adott el áron alul, és azok a haverok akiknek eladta, jóval áron felül adták tovább (úgy néz ki ebből vissza is csurrantottak az adás-vételt megszavazó képviselőknek). Természetesen - a feltételezések szerint - ebben benne volt egy baráti ingatlan-becslő cég, meg egyéb al-szervek is. Hunvald jelenleg előzetesben van és nem mond le tisztségeiről.

Gergely Zsolt, a Borsod megyei Fideszes alelnök ellen vesztegetés miatt emeltek vádat, Fenyves Pétert, Mór Fideszes vezetőjét pedig hivatali visszaéléssel gyanúsítják. Természetesen nem hagyhatjuk ki a best of -ot sem: Zuchlag Jánost és a most folyó bírósági tárgyalását. A listát sajnos hosszan lehetne folytatni, minden esetre ennyiből is látszik, hogy valami talán elkezdődött.

Mit akarok én ezzel?

A cikk lényege az, hogy felhívjam a figyelmet: pont a politikusoknál jelent visszásságot ez a gyakorlat. A média mindent elkövet azért, hogy ezek a mi pénzünkkel játszadozó „köz tiszt viselők” és egyéb üzletemberek visszás ügyei nyilvánosságra kerüljenek, majd a bíróság mindent elkövet, hogy az ítéletet súlyát csökkentse, ami így csak növeli a társadalom bizalmatlanságát mind a bíróságokban, mind a felső vezetésben. Mivel a köz vagyonából raboltak - vagyis több millió embert loptak meg egyszerre - ezért a büntetéseknek jóval nagyobb mértékűnek kellene lennie, mint „normál esetben”. De sajnos ennek ellenkezőjét látjuk.

Ráadásul egy politikusnak vagy üzletembernek jóval nagyobb büntetés lenne a börtön - ekképp nagyobb visszatartó erő is. A mélyszegénységből jövő betörőt korántsem zavarja annyira a kis zárt hely, a napi étkezés, és a rosszarcú emberek társasága - sőt, még talán jobban is érzi magát, mint ahonnan jött. Viszont egy politikus nem jutna hozzá mesés vagyonához, nem gyakorolhatná befolyását, nem tehetne semmit, amit eddig - és a társaság sem épp a legideálisabb lenne számára.

Ha mindenkire háromszor akkora büntetést mérnének, mint amennyivel megkárosította a közjót, és minden ilyen személyt pár évre börtönbe dugnának, akkor biztosan csökkenne a mutyizás, a vesztegetés, és a hasonló korrupciós ügyek. Egyszóval: börtönbe velük!
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását