2024. május 6. - Ivett, Frida

Megoldódhat a Rába gondja

Az elkészült tervek szerint akár már az idei év végéig megoldódhatnak a Rába habzásával kapcsolatos környezetszennyezési problémák - mondta Göncz Kinga külügyminiszter csütörtökön Budapesten, miután találkozott osztrák kollégájával, Michael Spindeleggerre
2009. február 12. csütörtök 14:05 - Hírextra
A megbeszélés utáni sajtótájékoztatón szó volt a heiligenkreuzi hulladékégető ügyéről is, amellyel kapcsolatban Göncz Kinga kifejtette: arra kérte az osztrák külügyminisztert, segítsen abban, hogy olyan megoldás jöjjön létre, amely kielégítő mindkét fél számára. Amíg ez a megállapodás nem jön létre, addig ne kezdődjön el az építkezés - tette hozzá.

A témával összefüggésben Michael Spindelegger azt mondta, ez olyan kérdés, amelyet az érdekelteknek helyben kell megbeszélniük egymással. A kormányok nem tudnak kényszerítő erővel hatni a résztvevőkre - hangsúlyozta.

Mindkét külügyi tárcavezető a helyi megbeszélések fontosságát hangsúlyozta a hulladékégetővel kapcsolatban.

A magyar környezetvédelmi minisztérium vasárnap közölte az MTI-vel, hogy fellebbezést nyújt be az Őrségi Nemzeti Park a burgenlandi hatóságok döntése ellen, amellyel első fokon engedélyezték a heiligenkreuzi hulladékégető megépítését. Az égető ellen már több magyar és osztrák környezetvédő szervezet, a Heiligenkreuz-cal szomszédos Mogersdorf képviselő-testülete, valamint Szombathely polgármestere is tiltakozott.

Michael Spindelegger a csütörtöki tájékoztatón a Rába habzásával kapcsolatban - Göncz Kingához hasonlóan - úgy vélekedett, hogy rövid időn belül jó megoldás születhet az ügyben. (A Rába több éve habzik osztrák bőrgyárakból érkező szennyeződés miatt.)

Az osztrák diplomácia vezetője továbbá kiemelte, Ausztria számára különösen fontos a regionális partnerség, amelyet a Duna menti országok együttműködésének keretében szeretnének kialakítani.

Göncz Kinga elmondta: a megbeszélésen szó esett a következő közös kormányülésről, amelyen téma lesz egyebek mellett az energiapolitika - amely a januári gázkrízis miatt különösen fontos -, valamint a kultúra. Hozzáfűzte, mindkét ország számára különösen fontos a Nyugat-Balkán európai integrációja.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását