2024. május 28. - Emil, Csanád

Férfit erőszakolt meg az FBI ügynök

A cél, a gyanúsított személyiségének megtörése. Legyen ez verbális gyalázás, fizikai bántalmazás, szükséglet megvonás vagy totális megszégyenítés, a lényeg, hogy beszéljen. A Mumbai-i támadások gyanúsítottja hithű muzulmán, és szexuális bántalmazással vád
2009. február 11. szerda 13:59 - Tatai Gábor
Fahim Ansari-t tavaly decemberben vették őrizetbe. A gyanú szerint, ő is részese volt a 173 halálos áldozatot szedő támadás megtervezésének és kivitelezésének. A kihallgatás során, az indiai hatóságok igénybe vették a még korábban felajánlott szövetségi segítséget, így az FBI különleges ügynökeivel karöltve zajlott a nyomozás.

Sötét ügyek
Guantanamo után senki sem döbbenne meg, ha Ansari vádjai valósnak bizonyulnának.
2008 júliusában az International Herald Tribune nevű nemzetközi lap megdöbbentő cikket közölt, mely szerint a Guantanamóban szolgáló amerikai tisztek, a foglyok vallatása közben ugyan azokat a kínzási technikákat alkalmazzák, mint a kínai kommunisták a koreai háború alatt. Az Amerikai Légierő 1957-es tanulmánya szisztematikusan tárgyalja az „alvás megvonás”, a „megvilágítás”, vagy a „szükséglet kielégítés megakadályozásának” kínai módszereit. Felmerült a gyanú, hogy a tisztek e dokumentum alapján kapták már kiképzésüket is.
Ansari most azt állítja, hogy az egyik ügynöknő meztelenre vetkőztette és egész éjszakán át zaklatta, valamint arra kényszerítette hogy hardcore pornófilmeket nézzen. Ansari –ügyvédje szerint- súlyos intim sérüléseket szenvedett, egész testét harapásnyomok és zúzódások tarkítják. Az indiai bíróság a vádemelés után, ma reggel kezdte meg a szükséges orvosi vizsgálatok elvégzését.

Célpont, a Korán

A vitatott vallatási technika támogatói általában azzal érvelnek, hogy az ilyen módszereket tiltó Harmadik Genovai Egyezmény nem vonatkozik az Al-Kaida és tálib gerillákra. Van azonban olyan, ami már ebbe a keretbe sem fér bele: az amerikai kormányt olyan vád is érte, hogy a visszaélések még vallásos motívumoktól sem mentesek. Az elbocsátott rabok állítása szerint a fogvatartók Koránt húztak le a WC-n, átírtak, vagy abból kitéptek oldalakat és megtagadták annak fénymásolás útján való terjesztését.

Ansari hithű muzulmán, az általa elszenvedett szexuális támadások arra vallanak, hogy szövetségi berkekben a legalapvetőbb emberi jogok sem számítanak tabunak, a gyanúsított vallásos meggyőződését, becsületét és méltóságát célzottan igyekeznek aláásni. Guantanamo csupán a jéghegy csúcsa, bármennyire is szép gesztus volt Obamától, hogy felszámoltatta, de világszerte több száz másik FBI iroda működik hasonló elvek alapján. A „War on Terror” árnyoldaláról kevesen mernek vagy tudnak beszélni.

Gyermekmolesztálók és terroristák

A heves nemzetközi kritika semlegesítése érdekében, néhány amerikai csoport a megdöbbentő módszerek törvényes kereteinek kidolgozásán kezdett el gondolkodni. A "szexuális ragadozók" esetében úgy is lehetséges a fogvatartás, hogy azt nem előzte meg hatályos bírósági ítélet, valamint a vallatók szinte teljesen „szabad kezet” kapnak a folyamat során. Ha ez így működik, miért ne lehetne a logikát ráültetni a terrorizmussal gyanúsítottak ügyeire is? – vetik fel a kérdést amerikai jogászok. A rendszer szexuális bűntényekkel kapcsolatos irányelve jelenleg az, hogy a gyanúsítottnak közveszélyesnek és - mentális állapotából következően - önkontrollra képtelennek kell lennie ahhoz, hogy ítélet nélküli szabadságvesztést kapjon.

A Human Rights Watch igazgatója, David Fathi egyik tanulmányában ötletesen a következő megjegyzést teszi a törvénymódosítási javaslattal kapcsolatban: „Attól, hogy tálibokat és Al-Kaida merénylőket támogat valaki, még lehet közveszélyes, ám ettől függetlenül ez még nem egy regisztrált mentális bántalom. És senki sem állíthatja azt sem, hogy mondjuk, az Al-Kaida sorai önkontrollra képtelen emberekkel lennének feltöltve akik pszichiátriai kezelésre szorulnak. Ebből kifolyólag az emlegetett törvényjavaslatot semmiképpen nem lehet a szexuális ragadozókkal kapcsolatos intézkedések logikáján kisakkozni. A preventív fogvatartás példanélküli és szükségtelen lenne, valamint a kormányhatalom veszélyes mértékű expanziójává válhatna”.

Szezont a fazonnal

Hogy ez mennyire blőd, arra egyszerűen nincs is szó. A törvénytervezet értelmében Ansari-t és a hozzá hasonlókat a szexuális ragadozók kategóriájába kellene venni és a kiéhezett vallató most könnyen védekezhetne, akár a „szemet szemért” logikával is. A következő talán az lesz, hogy amint sikerül Oszamát nyakon csípni, rögvest ki is kötözik egy felszállni készülő Boeing orrára…
Forrás: Human Rights Watch/The SUN/HirExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását