2024. április 20. - Tivadar

Draskovics romákról és a "képmutató hallgatásról"

A miskolci rendőrkapitány ügye világossá tette, hogy véget kellene vetni a romák integrációjával kapcsolatos "képmutató elhallgatásnak" - jelentette ki Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottság
2009. február 11. szerda 23:07 - Hírextra
Molnár Lajos (SZDSZ) azt kérte számon a miniszteren, hogy előbb felfüggesztette hivatalából Pásztor Albertet, majd tudomásul vette, hogy a főkapitány figyelmeztetésben részesítette a miskolci rendőrkapitányt.

Válaszában Draskovics Tibor elmondta: számára elfogadhatatlan, ahogy a kapitány beszélt, de mivel nem történt jogszabálysértés - bár a kapitány szavai általánosításra adtak alapot - elfogadta, hogy Bencze József országos főkapitány figyelmeztetésben részesítette a rendőrtisztet. Hozzátette: álláspontja végig következetes volt az ügyben.

"Rendőr nem cigányozhat" - jelentette ki a miniszter, hozzátéve: a rendőr, aki az állam nevében közhatalmat gyakorol, "nem tehet a polgárok között ilyen különbséget". Ez nem elfogadható, ezt világossá tettem a főkapitányok, megyei kapitányok számára - közölte a miniszter.

Hozzátette: ugyanakkor az is világossá vált, hogy a romák integrációjával összefüggő "képmutató elhallgatásnak" véget kellene vetni.

Többi között azért ilyen erősek az indulatok, mert az oktatási, egészségügyi, szociális, a munkanélküliséggel összefüggő problémákról még nem beszéltünk eleget. Ezért "fedheti át egymást" a bűnözés sok problémája és a romák integrációjával összefüggő probléma - jelentette ki.

Lázár János, a testület fideszes elnöke megjegyezte: vannak viselkedésminták, amelyek nem tolerálhatók a társadalomban. A Hevesben történtekre utalva elmondta: nem elfogadható, hogy kihívják a rendőrt, és rájuk támadnak. "Nincs olyan szociális körülmény, nincs olyan kisebbséghez való tartozás, (...) amely ennek a bűnnek a megtorlása alól felmentést adna" - mondta, hozzátéve, hogy álláspontja szerint ez az állam "nyílt megtámadása", "amiben nincs kompromisszum".

Vannak társadalmi csoportok, utcák, lehetnek városrészek vagy falvak, ahol egyszerűen csak és kizárólag a rendőri tekintély helyreállításával, a rend megteremtésével lehet elérni azt, hogy az oktatási, szociális, munkakerő-piaci integráció megkezdődjön - jelentette ki. Aki megtámadja Hevesben a rendőrt, az Veszprémben kést ragadhat, mondta, a kézilabdázók elleni halálos késelésre utalva.

Múlt szombaton rendőrökre támadt egy húsz-harminc tagú csoport Heves városban. A támadók botokkal és kerti szerszámokkal felszerelve körbevettek egy rendőrautót, életveszélyesen megfenyegették a bent ülő rendőröket, öklükkel verték az autót, illetve lapáttal hadonásztak a jármű körül. A rendőrök segítséget kértek, majd kiérkező kollégáik közreműködésével elfogták a támadásban közvetlenül részt vevőket.

Draskovics Tibor a rendészeti bizottság ülésén elmondta, a rendőrök profin reagáltak, erősítést hívtak és 9 embert előállítottak. Szavai szerint az elkövetők "világos választ kaptak" tettükre.
A miniszter szerint "rossz úton járunk", ha ezekből az eseményekből bárki bármiféle etnikai következtetést próbál levonni.

Magyarország biztonságát az szolgálja, ha nyíltan beszélünk minden bűnözési, közbiztonsági problémáról. Nagyon rosszat tesz Magyarországnak, aki erről a problémáról egyedi esetekből általánosítva, nem létező statisztikára támaszkodva szól, mintha bizonyos típusú bűncselekményeket bizonyos etnikumú elkövetők követnének el - magyarázta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását