2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Az újságírók szövetsége Gyurcsány mellett áll

Négy újságíró szövetség közös fóruma nyilatkozatban utasította el szerdán Gyurcsány Ferenc Magyar Hírlappal kapcsolatos bejelentését, amelyben a miniszterelnök azt kérte, hogy az állami tulajdonú vállalatok, az állami intézmények mondják le előfizetéseike
2009. február 11. szerda 20:47 - Hírextra
A Magyar Újságírók Közössége, a Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége, a Protestáns Újságírók Szövetsége és a Sajtószakszervezet által alkotott Etikai Együttműködő Tanács közleménye szerint a lépés "alapjaiban elhibázott, sérti a sajtószabadságot és a véleményszabadságot, azokra súlyos fenyegetést jelent".

Hangsúlyozzák: a sajtó és a vélemény szabadsága alkotmányos érték, ennek hatalmi szóval korlátozása nemcsak a média egésze, de az állampolgárok ellen is irányul, ezért elfogadhatatlan, az akár etikai, akár jogi normákat sértő írások elleni fellépésre pedig vannak az illetékes szakmai fórumok és megfelelő törvényi eljárások.

"Azt várjuk a magyar kormányfőtől, hogy - illetékesség hiányában - ezt a meggondolatlan nyilatkozatát vonja vissza" - zárul a közlemény.

A Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) elnöksége Bayer Zsolt publicisztikáját elítéli, mert a szerző a véleménynyilvánítás határát nem először túllépve, "etnikai kérdésként tárgyalja a Veszprémben történt súlyos bűncselekményt, nem bűnözésről, hanem cigánybűnözésről beszél" - áll szerdai közleményükben.

"Ilyen esetben a bojkott indokolt lépés lehet", ám a konkrét, "állami hátterű bojkottfelhíváshoz" a MÚOSZ elnöksége nem csatlakozik. Ugyanakkor arra kéri a média munkatársait és a szervezet tagjait, hogy "munkájukkal járuljanak hozzá a társadalmi konfliktusokról való tárgyszerű és empatikus beszédmód kimunkálásához".

A szóban forgó publicisztikában Bayer Zsolt főmunkatárs "gyilkos állatoknak" nevezte a vasárnap hajnali veszprémi késelés elkövetőit. "Ezek pedig nem emberek. Hanem állatok. És a vesztünkre törnek" - írta, megtoldva azzal, hogy "sajnos a cigány etnikum rengeteg tagja felmondta az együttélést, és felmondta az emberséget".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Vakhangya
2009. február 13. 20:15
Jó a kérdés! Én azért bízom abban, hogy van akinek a pénz nem tágítja ki a seggét.
Na pá!
PAPO
2009. február 12. 07:42
MENYI PÉNZÉRT????????
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását