2024. május 21. - Konstantin

Obama elnöksége óta virágzik a fegyverkereskedelem

Virágzik a fegyverüzlet Amerikában Barack Obama színre lépése óta, az emberek egyre több kézi fegyvert vásárolnak, mert nem tudják, hogy az új elnök nem fogja-e korlátozni a jelenlegi lehetőségeket - hangzott el a Voice Of America rádió tudósításában.
2009. február 10. kedd 06:20 - Hírextra
Az amerikai alkotmány híres második kiegészítése értelmében minden amerikainak joga van fegyver viselésére. A statisztikák szerint nagyjából minden harmadik amerikai él is ezzel a jogával. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) közlése szerint a 300 milliós országban több mint 200 millió fegyver van magántulajdonban, és ez a szám növekszik.

A fegyvereladások virágzásnak indultak azután, hogy Obama komoly eséllyel megjelent az előválasztási kampányban. A fegyvervásárlást kezdeményező civilek száma 50 százalékkal nőtt 2007 novembere és 2008 novembere között. A fegyvertartási jogot szűken értelmező Obama tavaly novemberi elnökválasztási győzelme után ismét megugrott a fegyvereladások száma és a forgalom tovább növekedett a január 20-i beiktatás után is.

A VOA beszámolója szerint az Egyesült Államokban évente mintegy 5 ezer fegyvershow-t rendeznek, amelyeken a résztvevők száma 2-10 ezer ember. Ezeken a bemutatóval egybekötött vásárokon lőfegyverek ezreit adják el a kereskedők, sok esetben olyan nagy az érdeklődés, hogy teljesen kiürülnek a készletek.

Az alkotmány ugyan előírja a fegyverviselés jogát, de arról eltérnek az értelmezések, hogy a polgári lakosság miféle fegyvereket birtokolhat, illetve a kormány milyen szerepet játsszon a közbiztonság fenntartásában. A Clinton-kormány idején a kongresszus betiltotta az úgynevezett támadó fegyverek - a katonaságnál használt nagyobb tűzerejű, gyorsabb és hatékonyabb fegyverek - lakossági forgalmazását, a Bush-kormány alatt viszont nem újították meg a 2004-ben lejárt tilalmat, és a piacot az utóbbi 5 évben elárasztották ezek a fegyverek. Sok amerikai azt reméli - illetve attól tart -, hogy Obama ismét tilalmat rendel el erre a kategóriára.

Mint szakértők rámutattak, a fegyverforgalom erősödésének nemcsak Obamához van köze. Jelentős számban vásárolnak olyanok fegyvereket, akik a gazdasági válság esetleges fenyegető következményeire igyekeznek felkészülni. Nem kevesen félnek attól, hogy a munkanélküliség növekedésével, a megélhetési feltételek nehezedésével a fegyveres rablások is szaporodni fognak, és ez ellen az emberek jó előre fel akarnak készülni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását