2024. április 28. - Valéria

Mona Lisa temetése

Mona Lisa könnyekkel a szemében, szürkén, színes festékcsíkokkal szabdalva - a sajátos festmény annak a Mona Lisa temetése címet viselő sorozatnak a része, amelyet a héten állítanak ki a Louvre-ban, az eredeti festménynek helyet adó terem szomszédságában.
2009. február 10. kedd 19:20 - Hírextra
Jan Pej-ming (Yan Pei Ming) alkotásának bemutatásával a kortárs és a klasszikus művészetet igyekszik közelebb hozni egymáshoz a párizsi múzeum.

A francia-kínai művész alkotása 5 festményből áll: a hatalmas Mona Lisa középen helyezkedik el, két oldalán beazonosíthatatlan, leginkább felhőre emlékeztető alakzatokat ábrázoló festmények függenek, melyeket a művész fejéről mintázott koponyák képei tarkítanak. A sorozat része még a Jan Pej-ming halott apját ábrázoló festmény, valamint a művészt halotti pózban megörökítő kép.

A sorozat egyszerre temetés és tisztelgés a Mona Lisa előtt - alkotásáról csupán ennyit árult el a szűkszavú festő, aki leginkább 20. századi ikonokról, többek között Bruce Lee-ről és Mao Ce-tungról (Mao Zedong) készült képeivel vált ismertté.

A Louvre a világ leglátogatottabb múzeuma, 2008-ban 8 és fél millió látogatója volt, köztük rengeteg turista, akik elsősorban Leonardo da Vinci híres festményére kíváncsiak.

Megannyi művész használta már fel a Mona Lisát saját alkotásaihoz, nemegyszer gúnyt űzve a titokzatos mosolyú hölgyből. A dadaista Marcel Duchamp például bajuszt és kecskeszakállat festett neki, míg Andy Warhol a pop-art jegyében vad színekben pompázó nyomatokat készített róla. Ez lesz azonban az első alkalom, hogy egy Mona Lisa ihlette művet ennyire közel állítanak ki az eredetihez.
A csütörtökön nyíló kiállítás május 18-ig lesz látható a Louvre-ban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását