2024. május 8. - Mihály

Az éghajlat és a festmények

Veszélybe kerülnek az éghajlatváltozás miatt a trópusi országokban a képzőművészeti alkotások - közölték ENSZ-szakértők a Caracasban hétfőn megkezdődött nemzetközi konferencia kapcsán, amely a műremekek megóvásának új módozatait hivatott felkutatni.
2009. február 9. hétfő 19:30 - Hírextra
"A képzőművészeti alkotások túlnyomó többsége fából, papírból, bőrből készült, vagy vászonra vitték fel őket. A klímaváltozás azért jelent veszélyt, mivel a világ számos térségében a növekvő hőmérséklet és páratartalom a mikroorganizmusok megtelepedésének, s a rovaroknak teremtenek kedvező feltételeket, a műremekek elrothadnak, szétesnek" - hangsúlyozta Jose-Luis Ramirez, az ENSZ Egyetem latin-amerikai regionális biotechnológiai programjának a vezetője.

Mint mondta, számos múzeum, különösen a trópusi országokban, oly szegény, hogy még a légkondicionálást sem tudja biztosítani a festmények, szobrok és más alkotások megvédésére.
A helyzetet tovább súlyosbítja a globális pénzügyi és gazdasági válság, amely a fenyegető klímaváltozással együtt kulturális szükséghelyzetet jelent a trópusi országok múzeumai számára - jelentette ki Alvaro Gonzales, a venezuelai Kulturális Örökségvédelmi Alapítvány vezetője, a rendezvény házigazdája.

Konrad Osterwalder, az ENSZ főtitkárhelyettese szerint a gazdasági recesszió ellenére is gondoskodni kell a képzőművészeti alkotások biztonságáról.A caracasi tanácskozáson a szakértők a műalkotások megvédésének új módozatait elemzik, beleértve a mikroorganizmusok alkalmazását gombák "lefegyverzésére". "A biológiai módszerek kevésbé kártékonyak" - jegyezte meg Jose-Luis Ramirez.

Olaszországban már alkalmaztak kemikáliák helyett mikroorganizmusokat falak megtisztítására, vagy a ragasztó eltávolítására a freskókról. Kuba nemzeti levéltára természetes, növényi alapú készítményeket használt dokumentumok megtisztítására.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását