2024. május 7. - Gizella

Kell az a gázvezeték

Meg kell teremteni a megfelelő kapacitású gázvezeték-kapcsolatot Magyarország és Szerbia között, mert a jelenlegi helyzet tarthatatlan - közölte Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi és határon túli magyarok bizottságának fideszes elnöke hétfőn Budapesten
2009. február 9. hétfő 19:28 - Hírextra
Németh Zsolt elmondta: a találkozón szó volt a vajdasági statútumról, amelyet az újvidéki parlament már elfogadott, azonban még a belgrádi törvényhozásnak is jóvá kell hagynia. Vuk Jeremic arról tájékoztatta a bizottságot, hogy a szerb politikai többség elkötelezett a statútum mellett.

Az új alaptörvény ellenzői leginkább azt kifogásolják, hogy a statútum kimondja: a Vajdaság olyan autonóm tartomány, amely lakóinak különleges nemzeti, történelmi, kulturális és egyéb sajátosságai alapján jött létre, s vált többnemzetiségű, többkultúrájú, többvallású demokratikus európai régióvá.

Németh Zsolt kifejtette: Magyarország számára kézzelfogható érdek, hogy támogassa Szerbia közeledését az Európai Unióhoz. Jó esély van arra - folytatta -, hogy a spanyol-belga-magyar uniós elnökségi trió időszakára essen a csatlakozási tárgyalások megkezdése Szerbiával.

Göncz Kinga külügyminiszter délelőtti tájékoztatásához hasonlóan a külügyi bizottság elnöke is úgy vélekedett, talán már idén meg megszülethet a vízummentességi megállapodás Szerbiával; azonban ha nem, akkor az is a spanyol-belga-magyar EU-elnökségi trió idejére esik majd - mondta.

Magyarország Spanyolországgal és Belgiummal közösen látja majd el az EU elnöki teendőit. A trojka mandátuma 2010-11-re szól, a féléves soros elnöki tisztet Magyarország 2011. január 1-jén veszi át.

Németh Zsolt hangsúlyozta, a vízummentességi megállapodás nem váltja ki a kettős állampolgárságra vonatkozó igényt, azonban már előbbi is nagy lépés "a vajdasági magyarok anyaországgal való zavartalan kapcsolattartásának irányába".

Az energiabiztonság kérdésével kapcsolatban a politikus közölte: ha Magyarországra alternatív gázellátási útvonalakon - például a Nabuccón - keresztül is érkezik majd gáz, akkor egy észak-déli irányú vezeték nagymértékben segíthetné Szerbia biztonságát.

A megbeszélésen szóba került a vasárnapi veszprémi tragédia, a román, szerb és horvát kézilabdázók megkéselése is, amellyel kapcsolatban a bizottsági elnök hangsúlyozta: elemi feladata a magyar diplomáciának, hogy hivatalos úton is tájékoztatást adjon az érintett külföldi országoknak.

Arra az újságírói kérdésre, nem kell-e tartani attól, hogy magyarellenes hangulat alakul ki a történtek után a környező országokban, Németh Zsolt úgy válaszolt: a magyar társadalom együttérzése egyértelművé teszi a szomszédos országok számára, hogy Magyarország mennyire osztja a bánatukat. Ha ezt az országok hírközlő szervei világossá teszik, akkor elkerülhető, hogy bármilyen, magyarok és szomszédjaik közötti etnikai konfliktus színezetét öltsék a történtek - mondta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását