2024. június 9. - Félix

A város kulcsaival jutalmazták a hősöket

Hősies helytállásáért New York jelképes kulcsait adományozta a Hudson folyón vészleszállást végrehajtott repülőgép ötfős legénységének Michael Bloomberg polgármester hétfőn.
2009. február 9. hétfő 23:27 - Hírextra
Bloomberg a gyors döntést, a lélekjelenlétet és a legénység rendkívüli képességeit méltatta, amikor átnyújtotta a kulcsokat Chesley B. “Sully” Sullenberger pilótának és négy társának. A polgármester egyúttal a város büszkeségeinek nevezte azokat a mentőket, akik azonnal a repülő segítségére siettek a Hudson folyón.

A hudsoni csodaként emlegetett január 15-i esetben Sullenberger biztonságban tette le a US Airways 1549-es számú járatát 150 utassal a fedélzetén New Yorkban a Hudson folyóra. A repülőgép nem sokkal felszállás után madárrajjal ütközött, a hajtóművek leálltak, és a pilóta - mivel már nem volt ideje, hogy visszatérjen a LaGuardia repülőtérre, vagy eljusson a közelebbi, Teterboro repülőtérre - a folyó jeges vizén hajtott végre vészleszállást. Az Airbus A320-as típusú gépen tartózkodó 155 személy mindegyike épségben maradt.

Sullenberg riportereknek elmondta, hogy a baleset óta csak utasként ült repülőn, de visszatér hivatásához. Mint mondta, a figyelem nagyobbrészt ráirányul, de a sikeres vészleszállás csapatmunka eredménye volt. Arról is beszélt, hogy az eset után még napokig gyötörte a kérdés, vajon helyes döntést hozott-e. Végül azzal zárta le az ügyet, hogy a folyón való landolás volt az egyetlen kivihető alternatíva.

A New York-i polgármesteri hivatal közleménye szerint a város kulcsait New York kiválóságainak adományozzák. A tradíció középkori eredetű: a falakkal körbevett városokba egykor csak a kapukon keresztül lehetett bejutni és a kulcsok a tulajdonos szabad mozgását jelképezték. A kulcsok adományozása a középkorban a legnagyobb megtiszteltetésnek számított. New York esetében elsőként 1702-ben kapta meg Cornbury vicomte-ja Philip French polgármestertől, és azóta több százan részesültek a megtiszteltetetésben.

A US Airways légitársaság 1549-es járatát irányító legénység helytállását a szerencsés kimenetelű kényszerleszállás óta több ízben és fórumon elismerték; a washingtoni kongresszus mindkét háza külön határozatban fejezte ki nagyrabecsülését.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását