2024. május 20. - Bernát, Felícia

Aranyérmesek lettünk

Aranyérmet szerzett a magyar válogatott vasárnap a budapesti férfi kard csapat Világkupa-versenyen. A Szilágyi Áron, Decsi Tamás, Lontay Balázs, Iliász Nikolász összeállítású hazai alakulat a döntőben a 45-37-re verte a franciákat.
2009. február 8. vasárnap 15:30 - Hírextra
A 2007-ben világbajnok magyar együttesből ezúttal hiányzott a pekingi olimpia után térdműtéten átesett és ezért a lábát egyelőre kímélő Nemcsik Zsolt, aki egy nappal korábban, a Gerevich-Kovács-Kárpáti egyéni Grand Prix-n legjobb magyarként az ötödik helyen zárt. A fiatal hazai csapat a 16-os táblán kiélezett csatában kerekedett felül a németeken, majd végig vezetve, simán verte az utóbbi évekhez képest jórészt kicserélődött oroszokat.

Az elődöntőben viszont már egy igazán erős ellenfél várt a magyarokra, az olimpiai bronzérmes olaszok legyőzéséhez bravúrra volt szükség. A rivális alakulatban ott volt a korábbi egyéni világbajnok Luigi Tarantino és a 2004-ben, Athénban ötkarikás aranyérmes Aldo Montano. A hazaiak kezdtek jobban, Decsi 5-0-ra verte Montanót, azután azonban a tapasztalat érvényesült, az olaszok átvették a kezdeményezést, és nyolc találatnyi előnyre tettek szert (17-25). Az utolsó szakasz viszont megint a magyarok elképzelése szerint alakult, előbb Szilágyi hozott egyet az olaszokon, aztán a Lontay helyére beállt Iliász Nikolász parádézott Gianpiero Pastoréval szemben, majd Decsi tartotta a lépést Tarantino ellenében, végül Szilágyi verte 7-3-ra Montanót. Az utolsó pár előtt az olaszok 40-38-ra vezettek, végül Szilágyi remeklésének köszönhetően 45-43-ra nyertek a magyarok.

A döntőben az olimpiai bajnok franciák következtek, akik ellen nagyon jól elkapták a fonalat a magyarok. Gyakorlatilag végig ők vezettek, s bár a közepe felé szorossá vált az összecsapás, a vége sima győzelem lett köszönhetően Decsinek, aki a nyolcadik párban 5-1-re verte Boris Sansont, illetve Szilágyinak, aki zárásként megőrizte az előnyt Julien Pillet-vel szemben.

"Nagy dolog, hogy ez a fiatal csapat egy újonccal győzni tudott - értékelt az MTI-nek Nébald György szövetségi kapitány. Iliász Nikolász először került a csapatba, és mondhatom, hogy teljes mértékben a várakozásnak megfelelően vívott, sőt, még túl is teljesítette azt. Annak kifejezetten örülök, hogy nem csupán küzdős, hajtós volt az együttes, hanem technikás, jó vívást mutatott be.

Példaértékű volt a mai szereplés. Lehet, hogy a következő állomásokon nem sikerül majd mindig megismételni ezt az eredményt, de az itteni teljesítmény alapján kijelenthető, hogy jó úton járunk."
Eredmények:

a 16 között:
Magyarország-Németország 45-41
a negyeddöntőben:
Franciaország-Románia 45-36
Fehéroroszország-Kína 45-43
Olaszország-Egyesült Államok 45-35
Magyarország-Oroszország 45-32
az elődöntőben:
Magyarország-Olaszország 45-43
Franciaország-Fehéroroszország 45-40
a 3. helyért:
Fehéroroszország-Olaszország 45-33
a döntőben:
Magyarország-Franciaország 45-37

Az UniCredit Kupáért rendezett csapat Vk végeredménye:
1. MAGYARORSZÁG (SZILÁGYI ÁRON, DECSI TAMÁS, LONTAY BALÁZS, ILIÁSZ NIKOLÁSZ)
2. Franciaország (Julien Pillet, Boris Sanson, Vincent Anstett, Bolade Apithy)
3. Fehéroroszország (Aliakszandr Bujkevics, Valerij Prijemka, Alekszej Romanovics)
A viadalon 17 csapat indult.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását