2024. május 3. - Tímea, Irma

Lovas menettel tiltakoznak

Lovas menettel indult egy csapat környezetvédő Ausztriába, hogy kézbesítse a Vas megyében élők tiltakozását a Szentgotthárd melletti osztrák határszakaszra tervezett szemétégető ellen - értesült a HavariaPress.
2008. március 10. hétfő 12:14 - Hírextra

A Burgenland legkeletibb részén, közvetlenül a magyar határ mellett épülő égetőmű ellen, amelyben évi mintegy 300 ezer tonna szemetet kívánnak elégetni, a Vas megyeiek már hosszabb ideje tiltakoznak, de eddig nem értek el eredményt. Ma reggel ezért lovakon indult el egy csapat környezetvédő a burgenlandi tartományfőnökséghez, hogy ott átadják az illetékes osztrák hatóságoknak az égetőmű ellen összegyűjtött, mintegy 3000 tiltakozó levelet. A környezetkímélő módon megszervezett tiltakozó menet előreláthatólag négy nap alatt, csütörtökre érhet a tartományi székhelyre, a szokatlan demonstrációt több civil szervezet és Vas megyei gazdálkodó is segíti.

A Szentgotthárdon és környékén élők az ellen tiltakoznak, hogy egy osztrák cég az államhatártól alig 100 méterre kíván felépíteni egy monumentális szemétégetőt, három nemzeti park - az Őrségi Nemzeti Park, az ausztriai Raab Naturpark és a szlovéniai Goricko közvetlen közelébe. Az égetőmű helye minden osztrák várostól távol esik, ráadásul az uralkodó szélirány is észak-nyugati, tehát a környezetszennyezés döntően Magyarországot, Szentgotthárd és az Őrség területét érné.

A tervek szerint közúton és vasúton mintegy 20 vagonnyi újra fel nem használható, vegyes összetételű hulladék érkezne a szemétégetőbe naponta, s a hulladékégető kéménye háromszor lenne magasabb, mint a Szentgotthárd központjában álló, annak látképét alapjában meghatározó barokk épületegyüttes templomtornya. A beruházó EU-s forrásokból kívánja finanszírozni a projectet, miközben a vasi régióban kategorikusan elutasítják az építkezést, és nehezményezik, hogy arról még érdemi tájékoztatást sem kaptak.

Forrás: HavariaPress
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását