2024. március 29. - Auguszta

Francia rendőrök a Pokol Angyalai ellen

Aggasztja a francia rendőrséget a motoros bandák sokasodása. Ezek a szervezetek, amelyeknek tagjai Harley-Davidson gépeken robognak, nem szeretik „a feketéket’, tetováltak, többé-kevésbé különcök, sokszor ittasak. A Hell,s Angels, vagy ellenpá
2009. február 7. szombat 13:12 - Hírextra
A biztonsági kérdések elemzésével foglalkozó INHES kutatóintézet tanulmányt jelentetett meg a témáról. Gilles Aubry, a párizsi bűnügyi rendőrség igazgató-helyettese, az írás szerzője egyenesen arra a következtetésre jut, hogy „a bűnre hajlamos motorosok bandái területek meghódítására törekszenek Franciaországban is”. „A külvilág előtt tagjaik szándékosan népies képet igyekeznek kialakítani magukról, ennek azonban semmi köze sincs ezeknek a szervezeteknek rendkívül szigorú, hierarchikus és fegyelmezett jellegéhez” – fűzi hozzá.

A motoros bandák az 1940-es évek végén tűntek fel az Egyesült Államokban, s mára 49 országban működnek. Ma 10 ezer főre becsülik teljes létszámukat, valamennyien szigorúan tiszteletben tartják annak a szervezetnek rítusait és szigorú törvényeit, amelyhez éppen tartoznak. Kifelé a „szelíd motorosok” szabadságvágyát nevezik összekötő erőnek, azonban mára láthatóan az erőszak a meghatározó ebben a törvény peremén létező férfias mikrotársadalomban – mutatott rá a szerző.

Franciaországban 1981-ben született meg a Hell,s Angels első helyi társulása, „fejezete”, azóta már megtalálni őket Orléans, Toulouse, Nimes, Avignon, Marseille, Fréjus vagy Colmar utcáin is, becslések szerint mintegy 400-an vannak az országban.

Észak-európai vagy amerikai, igazi háborús vezérként viselkedő testvéreikhez képest azonban jelenleg a francia motorosok nem tűnnek olyan agresszíveknek, de nemrég rájuk irányította a figyelmet egyik csoportjuk Cote d’Azur-i
ingatlanbefektetése. A rendőrségi nyilvántartás szerint a legkülönbözőbb körökből csatlakoznak hozzájuk: akad köztük gépkocsivezető, mérnök, munkanélküli … és még nyugdíjas rendőr is. Néhány esetben bűnügyekbe is belekeveredtek. 2008-ban egy narbonne-i gyilkosság és egy teherszállítmány ellopása keltett feltűnést, 2007-ben egy német motorost tartóztattak le Elzászban, mert 600 gramm kokaint találtak nála, 2005-ben Magyarországon vettek őrizetbe elzászi motorosokat, akik rakétavetőkkel és egy kalasnyikovval voltak felszerelve, 2003-ben pedig Drome-ban vált gyilkosság áldozatává egy motoros klubelnök.

Mennyire veszélyesek valójában a verekedésre mindig készen álló francia „pokoli angyalok”? Aubry véleménye: „Rendszeresen szerepelnek a nyomozási dossziékban, anélkül azonban, hogy a hatóságok figyelembe vennék annak a szervezetnek a méreteit és felépítését, amelynek számára dolgoznak. Vagyis az igazságszolgáltatás nem mindig ismeri fel a velük kapcsolatos ügyek igazi természetét, például a szélsőjobbal való kapcsolataikat.”
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását