2024. május 7. - Gizella

A válság a zenére is rányomja bélyegét

A Kanári-szigeteki Zenei Fesztiválon négy koncertet ad a Nemzeti Filharmonikus Zenekar a jövő héten - közölte az MTI-vel az együttes főigazgatója. Kovács Géza beszámolt arról is, hogy a gazdasági válság miatt ugyanakkor számos lekötött külföldi vendégjáté
2009. február 7. szombat 07:10 - Hírextra
A Nemzeti Filharmonikus Zenekar hétfőtől négy estén át lép pódiumra a Kanári-szigeteken, Las Palmasban és Tenerifén is két-két koncertet adnak. Az első programban Haydn c-moll szimfóniája, Beethoven IV. zongoraversenye, Bartók Táncszvitje és Kodály Zoltán Galántai táncok című műve hangzik el Kocsis Zoltán előadásában és vezényletével. A másik összeállításban Haydntól a C-dúr szimfónia szerepel, ezt Kurtág György Üzenetek, Új üzenetek című ciklusából követi egy válogatás, végül az Aus Italient, Richard Strauss szimfonikus költeményét adják elő.

Mint azt a vendégszereplés kapcsán Kovács Géza elmondta, a gazdasági válság miatt számos - korábban nagy költségvetéssel dolgozó - külföldi menedzser és fesztiválszervező keresi meg őket, hogy közösen találjanak megoldást egy-egy lekötött vendégjáték megmentésére, mert az eredetileg megállapodott honoráriumot nem tudják számukra megadni.

A főigazgató hozzátette: a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Énekkar és Kottatár vezetőit már október óta intenzíven foglalkoztatják a gazdasági válság hatásai, nekik ugyanis már akkor el kellett készíteniük a következő évad műsortervét.

Miközben ezen dolgoztak, ki kellett fizetniük a tavaly felkért, 2008 utolsó negyedévében fellépő vendégművészeket. Velük természetesen euróban szerződtek, amely akkor 240 forint körüli árfolyamon állt. A gázsit viszont már a 300-hoz közelítő árfolyamon utalták át - jegyezte meg Kovács Géza.

Elmondta, hogy még nem tudják, a 2001 óta nominálisan is egyre csökkenő támogatásuk idén pontosan mennyi lesz. Nem tudhatják azt sem, hogy a 2009-2010-es szezon tervével milyen piacra lépnek ki majd a bérleteikkel. Arra persze nem számítanak, hogy a vásárlók száma növekszik, de bíznak az együttes hűséges törzsközönségében - hangsúlyozta a főigazgató, hozzátéve: az árakkal sajnos nem mehetnek lejjebb.

Kovács Géza beszámolt arról is, hogy a héten ültek össze a Művészetek Palotájában annak a 7 zenei együttesnek a vezetői, amelyek egy nemzetközi "elit klubot" alkotva 2007-ben ClassicLive néven internetes, élő hangverseny-közvetítésekbe kezdtek. Megállapodtak abban, hogy maximum 15-re bővítik a finnországi központú programban résztvevő zenekarok számát. Mint mondta, bár a vállalkozás egyelőre nem hoz profitot, és a befektetők legkorábban 5 év múlva számíthatnak szerény bevételre, a ClassicLive-projekt alkalmas a zenekari kultúra és a közönség megtartására, új rétegek bevonására.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását