2024. március 29. - Auguszta

Túlterheltek a tanárok

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint Magyarországon a pedagógusok túlterheltek, több pedagógusra lenne szükség - mondta Kerpen Gábor, a PDSZ elnöke az oktatási tárca felkérésére készített felmérésről pénteken az MTI-nek.
2009. február 6. péntek 18:45 - Hírextra
Magyarországon a pedagógusok ténylegesen túlterheltek, ennek mértéke alapvetően intézménytípustól, s az oktatott csoportok számától függ - fogalmazta meg elsődleges véleményét csütörtök este nyilvánosságra hozott felmérésről az érdekvédő.

Mint mondta, a kutatás elsősorban az intézményen belüli munkavégzést mérte, s az látszik, hogy a terhelés már itt magas sok pedagógusnál. A szakiskolában ez különösen jellemző a pedagógushiány miatt, itt további pedagógusokra van szükség - hangsúlyozta.

Kerpen Gábor hozzátette, az is kiderült, hogy országosan 4000 pedagógus álláshelynyi túlóra van, ami azt erősíti, hogy általában is több pedagógusra van szükség a rendszerben.

Arról, hogy az iskolában elvégzett munka átlagosan heti 31 óra, a PDSZ elnöke azt mondta: ebből az prognosztizálható, hogy ha alaposan megmérik az iskolán kívüli tevékenységet is, akkor ez a szám jóval magasabb lesz, mint 40 óra.

A felmérés eredménye szerint a pedagógusok - saját becslésük alapján - összességében hetente átlagosan 31 órát dolgoznak az iskola épületében, 10 órát ezen kívül. A minisztérium felkérésére, a Tárki-Tudok Tudásmenedzsment által tavaly ősszel elvégzett reprezentatív kutatás során 108 intézmény 3285 pedagógusát kérdezték meg.

A felmérésben az áll, hogy az aktív pedagógusok harmada jelentősen túlterhelt, heti óraszámuk több mint 20 százalékkal meghaladja a kötelező óraszámot. Az általános iskolákban az óraterhelés egyenletesebb, mint a középfokú intézményekben. Különösen nagyok a különbségek a gimnáziumokban, míg a szakiskolákban szinte mindenki túlterhelt. Nemcsak iskolatípusok, hanem az egyes iskolák között is jelentősek az eltérések a pedagógusok óraterhelésében.

Az iskolák 15 százalékában az óraterhelés egyenletesnek mondható, további harmadukban is átlag alatti (a teljes heti óraterhelés szóródása 3-5 óra közötti). A következő harmadban már átlag feletti különbségek vannak, s az iskolák 20 százalékában a pedagógusok óraterhelése extrém mértékű különbségeket mutat az intézményen belül.

A pedagógusok egy hétköznap átlagosan 4-5 órát töltenek tanítási órával, további másfél órát tanítási órákkal le ne fedett, de tanulókkal végzett felméréssel, s még 2,5 órát fordítanak olyan, munkavégzéshez kapcsolódó tevékenységre, amelyet nem közvetlenül a tanulókkal végeznek (készülés, dolgozatjavítás).

Egy átlagos hétköznapon a pedagógusok közel másfél órát fordítanak tanulásra, önképzésre, többnyire otthon.

A kutatás szerint a közoktatásban dolgozó pedagógusok 85 százalékának egyetlen munkahelye az az iskola, ahol főállásban alkalmazzák. Az igazgatók háromnegyede szerint az iskolán belüli munkaidő-terhelési problémák leghatékonyabb megoldása, ha a többet és jobban dolgozó pedagógusok többletteljesítményét anyagilag honorálják.

Arató Gergely, az oktatási tárca államtitkára a felmérést értékelve az MTI-nek csütörtökön azt mondta: a pedagógusok munkaterhelése "átlagosan rendben van, lényegében belefér a 40 órás munkahétbe".

Hozzátette: az iskolai munkarend ugyanakkor sok szempontból másfajta szabályozást kíván. A felmérés azt mutatja, hogy a pedagógusoknak annyival van több munkaterhük a 40 óránál, amennyit saját maguk vállalnak fizetett túlóraként.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását