2024. május 5. - Györgyi

Hatpontos válságkezelés

Hatpontos javaslatcsomaggal állt elő az SZDSZ a válság kezelésére - mondta Kóka János frakcióvezető a párt Visegrádon tartott frakcióülése utáni sajtótájékoztatón, pénteken. Hozzátette: ezekkel a javaslatokkal készülnek az Országgyűlés költségvetési bizot
2009. február 6. péntek 18:00 - Hírextra
A szabad demokraták szerint szükség van a közterhek és az állami elosztás csökkentésére. A liberálisok emellett szerkezeti reformokat sürgetnek az egészségügyben, az oktatásban, a nyugdíjrendszerben, a közigazgatásban, valamint a jóléti szolgáltatások illetve a pártfinanszírozás területén. Az SZDSZ azt is javasolja, hogy "felezzük meg Magyarországon a bürokráciát, rostáljuk meg a 9.045 állami közfeladatot" - mondta Kóka János.

A szabad demokraták úgy vélik, hogy versenybarát szabályozásra van szükség mindenütt, például a pénzügyi és az energiaszektorban vagy a felsőoktatásban és az egészségügyben is. A liberálisok szerint arra is szükség van, hogy a bankok újra finanszírozni tudják a vállalkozásokat. Egyúttal javasolják az uniós pénzek felhasználásának gyorsítását, a vállalkozóknak adható hitel-, tőke- és garanciatermékek méretének növelését.

A kormánynak nincs vesztenivalója és rossz úton jár, ha kizárólag a baloldali szavazók érdekeit akarja képviselni. Már csak az országnak lehet veszítenivalója. Ha a kabinet rosszul végzi a feladatát, tízmillió magyar sorsát pecsételi meg - mondta a gazdasági válság kapcsán Kóka János.

A frakcióvezető szerint van lehetőség a válság hatásainak enyhítésére, ezért a liberálisok azt kérik a kormánytól, hogy ne habozzon, hanem cselekedjen, ne beszéljen a tennivalókról, hanem lépjen azonnal.

Kóka János megjegyezte: ebben a helyzetben sok politikus érez késztetést arra, hogy beavatkozzon gazdaság életébe. Az SZDSZ szerint viszont az állami beavatkozás inkább növeli a krízist. A politikus kijelentette: Magyarországon szóba sem jöhet az a megoldás, hogy az állam pénzt pumpáljon a gazdaságba és így növelje a hiányt. A liberálisok szerint ehelyett az állami pazarlás visszafogására, a gazdaság terheinek és az adóknak a csökkentésére van szükség.
Kóka János az intézkedéseket sürgetve azt mondta, hogy a kormányzati tétlenség minden nap növeli Magyarországon a csőd veszélyét, miközben távolítja az eurózónától. A politikus közölte: az elemzők a kormány lépéseiből döntően azt a következtetést vonják le, hogy "a kabinet nincs tisztában a helyzet súlyosságával, és nincs tisztában saját felelősségével sem".

A politikus kijelentette: a frakció álláspontja szerint az év elején életbe lépett adótörvények rontották a vállalkozások helyzetét, ezért azt javasolják, hogy a kormány az új adójogszabályokból vegye ki a vállalkozásokat sújtó adórendelkezéseket. Az SZDSZ eltörölné az általuk indokolatlan korlátozásnak tartott 250 ezer forintos készpénzfizetési korlátozást. Egyúttal azt is javasolják, hogy a kormány törölje el a vendéglátóipari egységek napi standolási kötelezettségét. Arra is felhívta a figyelmet, hogy ebben a gazdasági helyzetben nem lehet ilyen gyorsan és radikálisan változtatni a házipénztárra vonatkozó szabályokat.

A liberálisok azt is kérik, hogy a kormány tekintse át a vagyonosodási vizsgálatokkal kapcsolatos eljárásrendet és fontolja meg az erre vonatkozó ombudsmani véleményt. Az SZDSZ szerint ugyanis nincs rendben, ha "alkotmányosan megkérdőjelezhető eszközökkel vegzálják az adófizetőket", és az APEH a "magas büntetés miatti félelem miatt besúgóhálózatot próbál kialakítani".

Kóka János kitért arra, hogy a korábban a bicikliutakra szánt 14 milliárd forintból a kormány 12 milliárd forintot el kíván vonni. Leszögezte, hogy a döntés a bicikliút-fejlesztés leállítását jelentené, ezért az ügyben kompromisszumkész, konkrét javaslatokkal akarja megkeresni az illetékes szakminisztereket.

Elmondta azt is: az SZDSZ kezdeményezni fogja, hogy a kormány a széndioxid-kvóták értékesítéséből befolyt százmilliárdokat csak energiatakarékossági, illetve a megújuló energiaforrásokat támogató intézkedésekre fordítsa.

A médiatörvény kapcsán megjegyezte, hogy annak elfogadásához további tárgyalásokra van szükség, de ha a legutóbbi változatba foglalt politikai befolyás szándéka megmarad, akkor nem látják támogathatónak a tervezetet.

A sajtótájékoztatón szintén részt vevő Gusztos Péter a kisebb Országgyűlésről és az önkormányzati rendszer átalakításáról azt mondta, nem a kormány feladata javaslatot tenni arra, hogy a magyar törvényhozás mekkora létszámban és milyen struktúrában működjön, mert ez a parlamenti pártok közös ügye.

A frakcióvezető-helyettes hozzátette: örülnek, hogy az MSZP- és a Fidesz-frakciónak van konkrét javaslata ez ügyben, de az SZDSZ felvetése is ismert. Ez a két másik párt által javasolt elképzelések között helyezkedik el és véleménye szerint akár egyfajta kompromisszumot is jelenthet. A szabad demokraták 256 fős parlamentről szóló felvetése megtartja az egyéni választókerületek rendszerét, de csökkenti azok számát, és nemcsak a csökkentésre, de az arányosításra is törekszik. Mint mondta, a liberálisok emellett nyitottak a tárgyalásokra.
Az önkormányzatok és az önkormányzati képviselők számának csökkentését jól hangzó és támogatható javaslatnak nevezte, de hozzátette, hogy legalább ennyire fontos a bürokrácia csökkentése is.

A képviselő elmondta, hogy párttársával, Hankó Faragó Miklóssal közösen parlamenti javaslatot akarnak benyújtani az önkormányzati és az országgyűlési tisztségek összeférhetetlensége kapcsán, amely kimondja a gazdasági összeférhetetlenségét is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását