2024. április 28. - Valéria

Féltik a halakat

Részlegesen korlátozni készül az Európai Unió a hobbihorgászatot, mert úgy ítéli meg, hogy az bizonyos területeken nehezíti egyes veszélyeztetett halfajok elszaporodását.
2009. február 4. szerda 21:00 - Hírextra
A Brüsszelben kiszivárgott tervezet szerint mindazonáltal a folyami horgászoknak nem kell pótlólagos kvóták vagy engedélyek bevezetésétől tartaniuk, a korlátozás gyakorlatilag kizárólag a tenger(part)i hobbihorgászásra vonatkozik.

Az unióban becslések szerint legalább 20 millióan horgásznak amatőr szinten, és mivel ez a sportág nincsen kellőképpen definiálva, meglehetősen eltérő módszerekkel.

Brüsszelből úgy látják, hogy egyes országokban a horgászok lényeges mennyiségekkel megtoldják a gondosan kimért nemzeti halászati kvótát.

Németországban, a Balti-tenger térségében például az amatőr tőkehalhorgászat a teljes mennyiségnek akár a felére is rúghat, míg Olaszországban a tonhalmennyiség ötödét állítólag hobbihorgászok fogják ki.

A tervezet ezért azt is javasolja, hogy az EU-tagállamok halászati kvótájuk egy részét különítsék el az amatőr horgászok javára.

A javaslat állítólag a tengerpartokon korlátozná a hobbihorgászatot hajókról és más vízi alkalmatosságokról, illetve strandokon.

Horgászegyesületi szakértők szerint nincs bizonyíték arra, hogy a halakat kedvtelésből fogók érdemi hatást gyakorolnának a tengerek halállományának változására.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását