2024. május 10. - Ármin, Pálma

A sevillai borbély

Premierértékű felújítást tartanak február 13-án és 14-én a Magyar Állami Operaházban: két, fiatal énekesekből álló csapat mutatkozik be Rossini A sevillai borbély című vígoperájában, amelyet olasz nyelven adnak elő.
2009. február 2. hétfő 12:16 - Hírextra
A bemutatót beharangozó hétfői sajtótájékoztatón elhangzott: a mostani előadást - akárcsak az Erkel Színházban 1986-ban bemutatott darabot - Békés András rendezi. Rosinát a hagyományhoz illően mezzo, Yang Li és Mester Viktória énekli. Lindoro-Almaviva grófot Vadász Dániel és Megyesi Zoltán alakítja, míg a furfangos borbélyt Szegedi Csaba és Haja Zsolt kelti életre.

A tájékoztatón Kovalik Balázs művészeti igazgató felidézte: a ház műsortervének megbeszélésekor javasolta Fischer Ádám főzeneigazgató, hogy kerüljön vissza Rossini népszerű operája a repertoárra. Sajnos azonban kiderült, hogy a dalszínház költségvetésébe nem fér bele egy teljesen új produkció. Megvoltak azonban, méghozzá elég jó állapotban Békés András 1986-os rendezésének díszletei (Székely László munkája), amelyeket csak adaptálni kellett az Ybl-palota színpadára. Szerencsére megtalálták a csupán tisztításra és igazításra szoruló, Wieber Marianne tervezte jelmezeket is a raktárban. Így Békés András szellemi tőkéjét fölhasználva friss előadást kínálhatunk a nézőnek - hangsúlyozta Kovalik Balázs

Rámutatott arra is, hogy a stílus, a szellemiség az 1986-os előadáséval rokon lesz, hiszen akkor is a pályájuk elején járó tehetségek mutatkoztak be. Az ő társrendezői feladata, hogy felfrissítse az új szereplőkben azokat a gondolatokat, amelyek akkor sikerre vitték a művet. A különbség annyi lesz, hogy a darab most olasz nyelven szólal meg, ehhez Békés András ragaszkodott.

Hozzátette: az eredeti szövegkönyv sokkal kevésbé vicces, mint a rendkívül szellemes magyar fordítás. A zene azonban sok ironikus, groteszk elemet hordoz, ennek megmutatása a két karmester, Oberfrank Péter és Köteles Géza dolga lesz. Békés András egyébként augusztus óta dolgozik a szereplőkkel, a korrepetitorokkal naponta elemezve, értelmezve a szöveget.

Kovalik Balázs megjegyezte, hogy időről időre szembe kerülnek azzal a kérdéssel, hogy milyen is a modern operajátszás? Szerinte a korszerű színrevitel alapvetően azzal kezdődik, a szereplő tudja-e, hogy az általa alakított figura mit csinál és mit gondol. Hogy ez milyen - antik vagy modern - környezetben, jelmezekben jelenik meg, az kevésbé fontos - fűzte hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását