2024. április 29. - Péter

Gyurcsány fenntartásokkal, de elfogadja a döntést...

Gyurcsány Ferenc miniszterelnökként egyetért azzal, hogy vizsgálat indult a miskolci rendőrkapitány romákra vonatkozó kijelentése miatt, és tudomásul vette, hogy az országos rendőrfőkapitányt felügyelő miniszter elfogadta a vizsgálat eredményét, magánembe
2009. február 1. vasárnap 20:29 - Hírextra
Hangsúlyozta: kormányfőként védeni fogja az alkotmányos rendet, hogy ilyen esetben megvan az, akinek felelőssége lefolytatni a vizsgálatot, és felelőssége dönteni, őt pedig a végén tájékoztatják a végeredményről.

Hozzátette, véleménye szerint ha egyetlen olyan cigány ember is van, akire nem illik rá, ami elhangzott, akkor a kijelentés oktalanul és indokolatlanul megbánthat valakit.
Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta azt is, szeretné, ha a történtek után az maradna meg az emberekben, hogy a vizsgálat elmarasztalta a miskolci rendőrkapitányt, és nem az, hogy a helyén maradt.

Megfogalmazása szerint ez nehéz és bonyolult dolog.

A kormányfő úgy látja, az a helyes, ha a bűnelkövetőket származásuk, vallásuk és kisebbségi helyzetük miatt nem minősítik, mert a látszatát is el kell kerülni annak, hogy a magyar bűnüldözés a bűnön kívül bármi mást figyelembe vesz. Ezért kell nagyon pontosan fogalmazni - vélekedett.
Kitért arra, hogy a történetnek másik fele is van, amelyről nagyon nehéz politikailag korrektül beszélni. Vannak olyan helyek, ahol elmúlt években folyamatosan nőtt a konfliktusok száma, a falvakban sok a hétköznapi életet irritáló bűncselekmény, nő a feszültség, nem érzik biztonságban magukat az emberek - mondta.

Emlékeztetett arra: a rendszerváltás után egymillió ember veszítette el a munkahelyét, amelyeknek nagyobbik része betanított vagy segédmunka volt, és ez leginkább a korábban is szegénységben élőket sújtotta, nagy számban a cigányságot.

A romák jelentős része azóta sem talál olyan munkát, amelyet korábban végzett, mert technológiailag teljesen átalakultak az őket a foglalkoztatási területek, például az építőipar. Marad a máról holnapra élés a legszegényebbek körében, és marad nagyon sok kis értékű vagyon elleni bűncselekmény felborítva a falvak nyugalmát - összegezte a miniszterelnök.
Gyurcsány Ferenc véleménye szerint rövidtávon két dolgot tudnak tenni: ha a versenyszféra nem teremt munkahelyeket, akkor közfoglalkoztatásban kell ezt megtenni. Adataik szerint tavaly 30 ezren dolgoztak így, az "Út a munkához" program segítségével pedig ezen felül még 60-70 ezer embernek lesz erre lehetősége

A másik konkrét lépésnek az "Új tudás" programnak azokat az ösztönző intézkedéseit tartja, amelyekkel el lehet érni, hogy a hátrányos helyzetű gyerekek minél kevésbé maradjanak le már gyerekkorban a többiekhez képest.

A kormányfő szerint ma Magyarországon vita van abban, hogyan kell ezt a valóságos társadalmi konfliktust kezelni: a kormány által követett módon vagy indulattal és megfélemlítéssel.
A miniszterelnök hangsúlyozta: szembe kell menni azzal, hogy bármely magyar csoportot bűnbakká tegyenek az országban, nem szabad hagyni a címkézést. A közélet második, harmadik vonalában és a hétköznapi beszédben mindennapos a cigányozás, a zsidózás, az azonos neműekhez való vonzódás pejoratív minősítése, "ez nem egyszerűen felháborító, hanem hányingerkeltő" - jelentette ki.

Mint mondta, ha nem vigyázunk, nem vagyunk óvatosak, és nem fogalmazunk pontosan, akkor ettől már csak egy lépés, hogy az első csoportról valaki az állítsa, ők bűnözők, a másodikról azt, hogy "ők azok, akik a nemzet vérét szipolyozva szegénységbe és kiszolgáltatottságba döntik az egész tisztességes, magyar emberi közösséget". A harmadikról pedig, hogy "ők azok, akik megrontják fiatal gyermekeiket, és tönkreteszik az erkölcseiket - fogalmazott a kormányfő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását