2024. május 17. - Paszkál

Kormányzati segítséget a vihar legsúlyosabb károsultjainak

Gyors és rendkívüli kormányzati segítséget ígért a szélvihar legsúlyosabb károsultjainak Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter, aki vasárnap a Győr-Moson-Sopron megyei Nagyszentjánoson tájékozódott a teendőkről.
2008. március 3. hétfő 06:38 - Hírextra

Unger Vilmos, az 1.900 lakosú település polgármestere arról tájékoztatta a szakminisztert, hogy a szombati, vihar 188 ingatlanban okozott károkat, köztük az iskolában, az orvosi rendelőben, a ravatalozóban és a sportöltözőben. Az áramszolgáltatás a miniszter látogatása idején is szünetelt a faluban, ezáltal a lakások egy részét fűteni sem tudták.

Molnár Csaba országgyűlési képviselő, a Nyugat-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke elmondta, hogy a rendelkezésükre álló 113 millió forintos vis maior keretből azonnal kiutalnak pénzt az önkormányzati létesítményekben keletkezett kár enyhítésére. Arra azonban nincs lehetőségük, hogy magánszemélyeket is támogassanak.

Bajnai Gordon néhány érintett családot is meglátogatott, s kiderült, hogy többségüknek van biztosítása, de akadnak, akiknek nincs. Egy fél éve épített ház tetejét például teljesen letépte a vihar, ám tulajdonosuk nem biztosította az ingatlant.

A miniszter a helyszíni tájékozódás után elmondta: hétfőn reggel minden biztosító vezetőjével beszél, hogy minél előbb utalják ki a károsultaknak járó pénzt. Kérte a falu eddig példás összefogásának folytatását - alkalmi brigádok dolgoznak a házak helyrehozatalán -, hogy ne ázzanak be a lakások, és senkinek se kelljen kiköltöznie az otthonából. Kijelentette: a Dévaványán és a Nagyszentjánoson történt természeti pusztítás károsultjait mielőbb támogatni fogja a kormány, az ehhez szükséges jogszabályokat napokon belül meghozzák. Erre azért van szükség, hogy rendkívüli esetben azoknak is segíteni tudjanak, akik más forrásból nem jutnának pénzhez.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását