2024. május 16. - Mózes, Botond

Még mindig aggregátorról jön az áram

Vas megye négy településén továbbra is aggregátorok működtetésével ad áramot a szolgáltató - közölte az MTI érdeklődésére a katasztrófavédelem szombaton. Zala megyében reggel már nem volt olyan település, ahol ne lenne áram, így a vezetékes ivóvíz-szolgál
2009. január 31. szombat 13:42 - Hírextra
Lendvai Gábor, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyletese elmondta: az E.ON áramhálózati Zrt.-től kapott tájékoztatás szerint Szőcén, Hegyháthodászon, Gersekaráton és Sárfimizdón - a napokkal korábbi erős havazás okozta villanyvezeték-rongálódás miatt - még mindig aggregátorok segítségével adnak áramot.

Vannak olyan utcák, településrészek, egyes házak, ahol jelenleg sincs áram, de a szolgáltató azt ígéri, hogy még szombaton minden fogyasztót visszakapcsolnak a rendes hálózatra.
A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese az MTI-nek elmondta: az áramszolgáltató minden települést visszakapcsolt a hálózatba, de ez nem jelenti azt, hogy egyes utcákban, házaknál még nem fordulhatnak elő üzemzavarok. Ezek helyreállításán szombaton is dolgoznak a szakemberek.

Patay László, az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. igazgatóságának elnöke az MTI-nek elmondta: szombaton is legalább kétszázan dolgoznak a helyreállításon. Most már az a feladat, hogy az ideiglenes megoldások helyett véglegesen helyreállítsák a szolgáltatást. Sok településen például két irányból is megszakadt a "betáplálás", ezeknél csak az egyik oldalt javították meg, de mindkét vezetéket helyreállítják, nehogy egy esetleges üzemzavar miatt újból elsötétüljön a falu.

A munkavégzés közben előfordulhat, hogy egy vagy két órára feszültségmentesíteni kell a hálózatot a szakemberek biztonsága érdekében, ezért még lehetnek áramkimaradások, de ez már nem üzemzavar - hangsúlyozta. Hozzátette: azzal, hogy a szolgáltatás helyreállt, a hálózati munka még nem fejeződött be, ez akár másfél-két hónapig is elhúzódhat.

Miklósné Csondor Magdolna, a Zalavíz Zrt. kommunikációs főelőadója szombaton arról tájékoztatta az MTI-t, hogy már nincs szükség aggregátorokra a szennyvízhálózat és az ivóvíz-szolgáltatás működtetéséhez, miután minden település áramhoz jutott. Ha szükséges, áramfejlesztőket telepítenek a nyomásfokozó berendezésekhez és az átemelőkhöz, az összes víztározót maximális szintre töltik, így a rövidebb idejű áramszünet esetén is mindenki ivóvízhez juthat.
Az áramszolgáltató szakembereinek több mint három nap elteltével sikerült helyreállítaniuk az áramszolgáltatást a Nyugat-Dunántúlon, ahol kedden este erős havazás kezdődött, s a hó súlya miatt fák dőltek ki, megrongálva a villanyvezetékeket és a tartóoszlopokat.
A legsúlyosabban Zala és Vas megyét sújtó, de Veszprém és Somogy megyei körzeteket is érintő üzemzavar következtében 155 településen részben vagy teljesen megszűnt az áramszolgáltatás. Az E.ON korábbi közlése szerint ez mintegy 52 ezer fogyasztónál okozott problémákat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását