2024. április 27. - Zita

5 milliárdra is rúghat az ingatlanpanama okozta kár?

Wertán Zsolt (KDNP) szerint a VI. kerületi önkormányzatnak akár 3-5 milliárd forintos kára is származhatott 2006 óta több száz ingatlaneladás kapcsán, ha nem helytállóak azok "a baráti értékbecslések", amelyek összességében 11 milliárd forintra taksálták
2009. január 30. péntek 14:30 - Hírextra
A politikus közölte: az elmúlt hetekben nyilvánosságra került információk alapján a piaci ártól 30-50 vagy 200 százalékkal tértek el ezek az értékbecslések, így nem kizárt egy ilyen nagyságrendű önkormányzati kár. Példaként említette az Andrássy út 2. számú házat érintő ügyet, jelezve: az ingatlan 2007-ben a 320 millió forintos ár helyett 65 millió forintért kelt el.

Wertán Zsolt kiemelte, hogy már 13 volt és jelenlegi önkormányzati politikust gyanúsítottak meg hűtlen kezeléssel, köztük a polgármestert is.

Hozzátette: az eddig napirendre került ügyek arra "a kaptafára épültek", hogy az önkormányzat irreálisan olcsó áron házakat, palotákat adott el bérlőkkel együtt. A bérlőket később valamiképpen, főként kivásárlással eltávolítják, s így nagyon olcsón jut hozzá a vevő egy értékes ingatlanhoz, amely azután rövid időn belül jelentős haszonnal gazdát cserél - mondta az ellenzéki politikus.

"A gyanús ügyek közt" új elemként az úgynevezett bebérlős technikára hívta fel a figyelmet a képviselő, aki szerint ezt a módszert alkalmazták az Oktogon tér 4. szám alatti ingatlan esetében is. Itt a bérlő 2006. március 1-jén került bérleti jogviszonyba az önkormányzattal, s március 16-án már meg is vásárolta a tulajdont, amelyhez így pályázat, piaci verseny nélkül, ingatlanbecslés alapján jutott hozzá.

A képviselő azt mondta: ezek az értékbecslők "bizonyítottan köthetőek az önkormányzat vezetéséhez, az önkormányzatot vezető pártokhoz". Az adott esetben az Unihouse Kft. készítette az értékbecslést, ez a kft. "családi cége volt a vagyonkezelő rt. vezető jogászának, aki már gyanúsított a Bajcsy-Zsilinszky út 61.-gyel kapcsolatban - jegyezte meg.

Wertán Zsolt közölte: mivel a képviselő-testület elé a helyi vagyonkezelő rt. terjeszti az eladásokat, indokoltnak tartja, hogy a képviselőkhöz hasonlóan előzetes vagyonnyilatkozatot kérjenek az rt. vezérigazgatójától, valamint a többi önkormányzati cégvezetőtől, akiket egyébként soha nem pályázattal választottak ki.

A KDNP politikusa elképzelhetőnek nevezte, hogy rövidesen a VI. kerületben is hasonló eljárások lesznek, mint a VII. kerületben, ahol már bűnszervezetben elkövetett cselekmények miatt zajlik büntetőeljárás.

Szilágyi Erika, a VI. kerületi polgármesteri hivatal sajtófőnöke a sajtótájékoztatón elhangzottak kapcsán az MTI-nek azt mondta: konspirációs elméletekkel nem kívánnak foglalkozni, továbbra is tartják magukat ahhoz, amit a múlt héten ez ügyben kiadott közleményükben írtak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását