2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Gyurcsány ma beszámol

A világgazdasági válság nyomán kialakult magyarországi helyzetről és az ebből fakadó feladatokról ad tájékoztatást Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az Országgyűlés mai, rendkívüli ülésén, amelynek összehívását a kormány kezdeményezte.
2009. január 29. csütörtök 07:28 - Hírextra
A képviselőknek előzetesen eljuttatott írásbeli tájékoztató összefoglalja a világgazdasági válság hatására eddig megtett hazai lépéseket, de konkrétumokat nem tartalmaz arról, hogy mit tervez a továbbiakban a kabinet. A dokumentum a Pénzügyminisztérium új prognózisát alapul véve leszögezi: a kormány a továbbiakban is rugalmasan reagál a változó gazdasági folyamatokra, ha kell, megteszi a szükséges - a bevételi és a kiadási oldalt egyaránt érintő - költségvetési lépéseket, de a legfontosabb követelménynek továbbra is azt tekinti, hogy a hiány mértéke megfeleljen az euróbevezetéshez szükséges maastrichti kritériumoknak.

Változatlan szabályozás mellett 2009-ben 2,5-3 százalék lehet a recesszió, 2,5-3 százalék az infláció, a háztartások fogyasztása 2,5-3 százalékkal, a foglalkoztatottak száma pedig 1,5 százalékkal csökkenne - tartalmazza a dokumentum.

Az anyag szerint Magyarország eddig követett gazdasági-társadalmi modellje válságban van. Új, átfogó, nemzeti, társadalmi és gazdasági stratégiára van szükség, ezért a kormány széles társadalmi és politikai egyetértésen, illetve együttműködésen alapuló középtávú program megvalósítását kezdeményezi. A dokumentum szerint ennek elemei: megújítják, és összehangolják a közteherviselést, a szociálpolitikát, valamint a foglalkoztatáspolitikát.

Az adó- és a szociális rendszer átfogó átalakításának fő célja, hogy már az idén csökkenjenek a munkára rakódó közterhek, ez együtt jár az adórendszer más elemeinek érdemi átalakításával.
A képviselőcsoportok a miniszterelnök tájékoztatója után két körben, 15-15 percben fejtik ki álláspontjukat. Ezt követően a kormányfő reagál a pártvéleményekre, javaslatokra.

Kora délután hangzanak el az interpellációk, az azonnali kérdések és válaszok, valamint a kérdések.A képviselők szavaznak a parlament feloszlatásáról szóló Fidesz-KDNP-javaslat napirendre tűzéséről és sürgős tárgyalásáról is, de az előzetes nyilatkozatok tükrében várhatóan nem kezdik meg az indítvány általános vitáját, mivel sürgős tárgyalást sem az MSZP, sem az SZDSZ nem támogatta.

A Fidesz és a KDNP javaslata március 8-i hatállyal kezdeményezi a parlament feloszlatását; a két szövetséges ellenzéki párt szerint a júniusi európai parlamenti választásokkal egy időben kellene megtartani az új országgyűlési választásokat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

uzi956
2009. január 29. 09:25
A reggeli Parlamenti ülést a zsidrákpatkány azzal inditotta,hogy többször kijelentette," Meg kell mondani ŐSZINTÉN,meg kell mondani az IGAZAT ! Na eddig ebből a hiteltelen hataloméhes salakból. Ha nem teszünk valamit,rajtuk kivűl mindenki elpusztul. Mi fizetünk,ők LOPNAK ! Szép szóra nem távoznak ! TEGYÜNK RÓLA ! Csauszesku sem távozott önként,ne felejtsük el ! TV kikapcs!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását