2024. május 14. - Bonifác

Gendertudatos" költségvetés

A nők esélyegyenlőségét többek között gazdasági függetlenségük határozza meg, amelynek része, hogy egyenrangú félként vegyenek részt a munkaerő piacon, valamint, hogy ha 2-3 gyereket vállalnak, akkor azonos bért kapjanak, mint hasonló munkát végző férfitá
2009. január 29. csütörtök 10:59 - Hírextra
A Közép-Európai Egyetemen tartott eszmecserén hazai és külföldi szakértők színes és érdekes példákkal könnyítették meg egy Magyarországon még teljesen ismeretlen fogalom, a genderbudgeting, vagyis a nemekre "érzékeny" költségvetés fogalmát. - A nők és a férfiak esélyegyenlőségén alapuló költségvetésnek nem az a célja, hogy külön nőknek szóló költségvetés készüljön és nem is az, hogy több pénzt költsenek nőknek szóló programokra. Inkább arra irányul, hogy a rendelkezésre álló pénzeszközöket hatékonyabban osszák el a nők és a férfiak között - fejtegették a felszólalók.

A nemzetközi UNIFEM székhelye New Yorkban van, amely immár 17 irodán keresztül végzi világszerte a munkáját. A szervezet Magyar Nemzeti Bizottsága 2009 januárjában alakult meg, elsőként a kelet-közép-európai volt szocialista országok közül.

Erika Kvapilova, a közép-kelet európai régió pozsonyi központjának vezetője előadásában üdvözölte a magyarországi bizottság létrejöttét és kifejezte reményét, hogy Magyarország nemcsak saját településein tudja megvalósítani a szervezet céljait, de be tud kapcsolódni a régiós kezdeményezésekbe is, olyan területeken, mint a béketeremtés, a nők elleni erőszak megakadályozása, az alkotmányok "gendertudatossá" tétele (azaz a társadalmi nemek egyenjogúságának ilyen szintű megteremtése), valamint a konferencia fő témája, az esélyegyenlőségen alapuló költségvetés.

Érdekes konkrét példákat hozott fel a már megvalósult genderbudgeting szakértője, Gerhard Sirlinger, Bécs város önkormányzatának egyik vezetője. A város 9,74 milliárd eurós bevétellel számoló költségvetésének mintegy ezer fejezetét vizsgálták meg a nők és a férfiakra gyakorolt hatása szempontjából. Olyan "apróságok" is belefértek ebbe, mint hogy 200 városi közpark világítását erősítették meg, hogy a nők is biztonságosan sétáljanak ott, vagy hogy egy vasútállomás feljáróját áttervezték, mert kiderült, a nehezen mozgó, idősebb nők vagy a gyermekkocsit toló anyák számára nem kényelmes. A bécsiek év közben is ellenőrzik a felhasznált pénzek ilyen szellemben való költését, annak hatékonyságát.

Az esélyegyenlőség a férfiak számára is fontos, hiszen - mint a bécsi tanácsos ismertette - a férfiak közül náluk ezután többen vállalnak ápolási, gondozási feladatot és többen mennek el közülük egészségügyi szűrésekre. Ez nagyon fontos, hiszen a férfiak erre általában kevésbé hajlandók, ezért is élnek rövidebb ideig, mint a nők, elárvult családokat hagyva maguk után.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását