2024. május 18. - Erik, Alexandra

Felháborító pazarlás!

Egy új magyar építőanyag lehetővé teheti, hogy számottevően csökkenjen a lakások építésére és fűtésére fordított összeg. Ha a feltaláló számításai beválnak, akkor 1-2 éven belül radikálisan csökkenhet az energiafelhasználásunk, azaz: segítségével jóval ke
2009. január 29. csütörtök 07:09 - Kesjár Norbert
Miért van szükségünk az energiatakarékosságra?

Napjaink egyik kulcsfontosságú feladata, hogy újabb lehetőségeket találjunk az energia hatékony és ésszerű felhasználására. Nem csak az energiaforrások korlátozott mennyisége és a kimerülőben lévő készletek teszik sürgetővé a probléma megoldását, hanem az egyre növekedő energiaárak is.

Az árak növekedése következtében a családok jövedelmük egyre nagyobb hányadát költik közüzemi díjakra. A lakosság részéről egyre fokozottabban jelentkezik az igény a fűtési rendszerek átalakítására, korszerűsítésére, a megújuló energiák felhasználására. A fűtési rendszer felújítása azonban csak az épület hőszigetelésével együtt elvégezve hoz megfelelő eredményt.

Elérhető cél vagy hiú ábránd?

A jövőben új távlatokat nyílhatnak a takarékosabb energiafelhasználásban. Tény, hogy a felhasznált energia nagy részét az Oroszországból származó földgázból nyerjük. Hazánkban jelenleg a földgázfogyasztás a teljes energiafogyasztás kb. 30%-át teszi ki. Ezt a hatalmas gázigényt mindenképpen csökkentenünk kell a jövőben.

Az orosz gáztól való függőségünket több módon is lehet enyhíteni, de az igen-igen költséges és hosszú idő alatt megvalósuló gázvezeték-építések (pl. Nabucco) helyett más megoldásokat is találhatunk.

Például az energiatakarékos üzemeltetésű lakások építésével, illetve felújításával csökkenteni lehet a lakosság energiafelhasználását és ezzel egy időben a meglévő épületek fizikai állapota is javul, melynek következtében értékük növekszik.

Magyar megoldások: Habiten és Vekla

A nemrég megtartott müncheni építőipari világkiállításon megjelent egy magyar találmány, amely forradalmasíthatja az építőanyagok gyártását. A Habiten nevű anyag és a belőle készített Vekla építési rendszer egyedülálló hőtároló és hőcsillapító tulajdonsággal rendelkezik.

Ebből az anyagkeverékből különböző épületelemeket lehet gyártani. Így alkalmazható egyaránt építőanyagnak és szigetelőanyagnak is. Előnyös tulajdonsága még, hogy egyszerűbb, gyorsabb az építkezés a felhasználásával, s ezzel összefüggésben a majdani beruházások megtérülési ideje is jóval rövidebb lesz, mint a ma alkalmazott (főleg beton vagy tégla) megoldásoké.

A magyar készítésű „csodaanyagért” iránt már több multinacionális cég bejelentkezett, azonban a feltaláló nem szeretné külföldi kezekben látni, ehelyett magyar kis- és középvállalkozásokkal együttműködve kezdené meg a termelést és a forgalmazást. Így a jelenlegi magyar gazdasági-társadalmi helyzetben egy kifejezetten versenyképes vállalkozás jönne létre: hiszen a beruházás olcsósága mellett újabb magyar munkahelyeket is teremtenének.

Valódi alternatíva

Az új megoldások azonban csak akkor válhatnak az mostani energiafelhasználási módok alternatíváivá, ha a politikusok által évek óta hangoztatott energiabiztonság problémaköre nem merülne ki a forrásdiverzifikációs vitákban. Magyarul: ha a különböző fórumokon (pl. az Európai Parlamentben vagy a magyar Országgyűlésben) nemcsak mindig arról szólna a vita, hogy akkor Nabucco vagy Déli-Áramlat, oroszok vagy EU.

A szakemberek szerint a politikai (és ezzel együtt a gazdasági) döntések meghozóinak az eddiginél nagyobb figyelmet kellene szentelniük az ún. alternatív energiaforrások felhasználására, jobban kellene népszerűsíteni a takarékoskodást és támogatni a Veklához hasonló új (már bizonyított) találmányok elterjedését
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását