2024. április 29. - Péter

Szaporodó influenzások

Az ÁNTSZ-nek jelentési kötelezettséggel tartozó Pest megyei 130 háziorvos tapasztalatai szerint az elmúlt héten a rendelőkben megfordult betegek 4,3 százalékánál tapasztaltak influenzás tüneteket - mondta az MTI-nek Kelemen Erzsébet, az ÁNTSZ Közép-Magyar
2009. január 28. szerda 21:18 - Hírextra
Közép-Magyarországon a legtöbb a magas lázra, rossz közérzetre, izom- és fejfájásra panaszkodó beteg - mondta Kelemen Erzsébet. Ezek a tünetek - melyekhez köhögés, torokfájás, vagy légszomj is társulhat - az úgynevezett influenzaszerű megbetegedés velejárói. A fővárosi rendelőkben dolgozó orvosok közül a tavalyi év 40. hetétől - azaz az influenzaszezon kezdetétől - 252-en heti rendszerességgel küldenek jelentést az ÁNTSZ-nek. A múlt heti adatok szerint Budapesten 1459 paciensnél tapasztaltak influenzaszerű tüneteket, míg Pest megye többi településén 1178 beteg ment orvoshoz hasonló panaszokkal. Legalábbis az ÁNTSZ-nek hetente jelentő 130 háziorvos rendelőjében. Különösen Dabas, Gödöllő, Monor és Szentendre kistérségekből jelentettek nagyobb számú megbetegedést.

Kelemen Erzsébet szerint a közép-magyarországi régió vezető helye a magas lélekszámmal, a nagy átmenő forgalommal, illetve a zsúfolt bevásárló központokkal és a tömegközlekedési eszközökön utazók nagy számával magyarázható. Ezeken a helyeken a legkönnyebb elkapni a cseppfertőzéssel terjedő betegséget.

A 4. héten a régió területéről 19 betegből küldtek vizsgálati anyagot az OEK Légúti vírus Osztályára. A fővárosi orvosoktól érkezett minták közül 3 influenza A (H3) pozitívnak bizonyult.

Hogy mikor tör ki a járvány, azt pontosan nem lehet megmondani, mint ahogy azt sem: mely törzsek lesznek a dominánsak. A hazánkba beutazók, illetve rajtunk átutazók ugyanis elvileg bármilyen influenzatörzset behurcolhatnak- tette hozzá az ÁNTSZ osztályvezetője.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását