2024. május 18. - Erik, Alexandra

Még mindig zajlik a Tisza

Mérsékelte a jégzajlás miatt elrendelt harmadfokú készültséget a Tiszán az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig); kedd este másodfokú volt, szerda reggel pedig már csak elsőfokú a riasztás - mondta az igazgatóság szóvivője
2009. január 28. szerda 11:24 - Hírextra
Csont Csaba közölte: másfél hete rendelték el a készültséget a jégzajlás és a várható jeges árvíz miatt a Tiszán, az ehhez kapcsolódó védekezési feladatok költsége és a jég okozta kár, illetve a helyreállítások összege mintegy 45 millió forintra tehető.

Hozzátette: a harmadfokú jégvédelmi készültség idején hét jégtörő hajó állt készenlétben és 70 ember dolgozott.Mint mondta, a Tiszabercel térségéből megindult zajló jeget szerdára virradóra sikerült átvezetni a tiszalöki vízlépcsőnél, beavatkozásra nem volt szükség. A jégzajlás jelenleg a Tisza középső szakasza felé tart.

A jégtörő hajókat a tél végéig továbbra is a kijelölt állomáshelyen tartják készenlétben - közölte Csont Csaba.

A kiskörei vízlépcsőnél sikeresen átvezették kedden a Tisza felső szakaszáról érkezett jégtömeget, és várják az újabb jégmennyiséget - közölte a Közép-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Kötikövizig) védelemvezetője szerdán az MTI-vel.

Az eltérő nagyságú, esetenként több négyzetméteres, 10-20 centiméter vastag jégtáblák átterelését két jégtörő hajó munkába állításával gyorsították meg - tette hozzá Varga László.
Tájékoztatása szerint szerda reggel már csak a folyó Tiszadob és Tiszadorogma közötti szakaszán észleltek jégzajlást, az újabb jégtömeg vízlépcsőn való átterelésére szintén felkészültek. A vízlépcsőnél az al- és felvíz továbbra is kiegyenlített, a szerda reggeli méréskor 578 centimétert mutatott a vízmérce.

A Tiszán levonuló közepes árhullám Kiskörénél várhatóan csütörtökön 580, míg Szolnokon pénteken 560 centiméter körüli vízállásnál tetőzik.

A Kötikövizig a Zagyva apadása miatt a folyó Jászberény és Szászberek közötti szakaszán megszüntette az első fokú árvízvédelmi készültséget.

A közép-tiszai terület védelemvezetője ismét felhívta a figyelmet arra, hogy az enyhülő idő és a vízszintváltozások következtében a kiskörei tározótó területén a jégre lépni életveszélyes, ezért tilos.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását