2024. május 2. - Zsigmond

Tiszta vizet öntenek a pohárba

Fizikai, kémiai, mikrobiológiai és radiológiai szempontból egyaránt folyamatosan vizsgálják az ivóvizet a Fővárosi Vízművek szakemberei a vízbázisoktól egészen a vezetékekig. A vízbiztonság hosszú távú garantálása érdekében az intézmény mindezeken túl önk
2007. november 16. péntek 17:11 - Hírextra
A hét minden napján több mint 120 ezer paraméter figyelembevételével ellenőrzik a Fővárosi Vízművek munkatársai a fogyasztókhoz eljutó ivóvizet. Az alapos vizsgálatok a rendkívül szerteágazó hálózat minden pontjára kiterjednek, a vízlelőhelyektől a hálózatba juttatáson át egészen a vízvezetékekig. Ennek köszönhetően a Budapesten és környékén szolgáltatott ivóvíz évek óta kiváló minőségű, s összetétele mind az uniós, mind a hazai szabványoknak messzemenőkig megfelelő.

A kifogástalan vízminőség folyamatos fenntartása érdekében számos innovatív fejlesztés történt, így például bevezettük a Laboratóriumi Információs Rendszert, mely az aktuális adatok mellett hosszabb távú összefüggések, folyamatok kimutatására is alkalmas, továbbá probléma esetén azonnali reagálást tesz lehetővé – számolt be a vízbiztonságot szolgáló intézkedésekről Major Éva, a Fővárosi Vízművek Vízminőségi és környezetvédelmi osztályának vezetője.

Tovább fokozza a vízbiztonságot, hogy a Fővárosi Vízművek önként vállalta az élelmiszerek megfelelő minőségét garantáló, HACCP-előírásoknak megfelelő ivóvíz-irányítási rendszer létrehozását és folyamatos működtetését. Az ivóvíz minőségére így éppoly szigorú előírások lesznek mindenkor érvényesek, mint bármely élelmiszerre. Bár az eljárás, amely a lehetséges veszélyforrások, többek közt az esetleges környezeti változások okozta potenciális veszélyek feltérképezésével és az azokra adható válaszok és reakciók kidolgozásán alapul, a vízszolgáltatás esetében nem kötelező, a Fővárosi Vízművek szakemberei úgy látták, hogy az egészségközpontú kockázatkezelés és a vízellátást fenyegető kockázatok minimalizálása szempontjából számos előnyt kínál a rendszer bevezetése.

Megkülönböztetett figyelmet fordít a Fővárosi Vízművek az ivóvízbázisok védelmére a Szentendrei-sziget északi részén, a Csepel-szigeten, Budapest belterületén és északi határán található kutak esetében egyaránt. Az itt található vízlelőhelyek különlegessége, hogy olyan homok-, illetve kavicságyon helyezkednek el, melyek természetes fizikai és biológiai szűrést biztosítanak. Ennek köszönhetően a kutakból kinyert víz további tisztítási eljárásokat szinte nem igényel, hanem csak extrém körülmények esetén szükséges fertőtlenítő rendszerek adaptálása. A Fővárosi Vízművek háromféle fertőtlenítő eljárást alkalmaz: a vizet UV-sugárzással, ózonnal (O3), illetve klórral kezeljük. Az első kettő tökéletes fertőtlenítést biztosít ugyan, de hatásuk csak a kezelés helyén érvényesül, ezért a vezetékek távolabbi részében lévő víz fertőtlenítéséhez szintén szükség van klórra. Az ivóvíz fertőtlenítésének ezért ma is legáltalánosabb módja a klórgáz vizes oldatának adagolása. Az előírások szerint a termelés során a vízben folyamatos klórozással 0,1-0,3 mg/liter koncentrációt kell biztosítani. Beépített on-line mérőműszerek segítségével ellenőrizzük a klór mennyiségét az ivóvízben. Ezzel lehetővé válik hogy az ivóvíz csak az egészséges víz biztosításához szükséges klórmennyiséget tartalmazza.

E rendkívül kedvező, európai viszonylatban is ritka adottság megőrzése érdekében szigorú szabályok vonatkoznak a kutaknak otthont adó természeti környezet védelmére. Az ivóvízbázisok háborítatlanságáról az ORFK Rendészeti Biztonsági Szolgálatának emberei gondoskodnak, akik a helyszíni felügyelet mellett a levegőből, helikopterrel is ellenőrzik a kutak biztonságát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását