2024. április 28. - Valéria

A szívroham nem olyan gázos

A heveny szívinfarktusos esetek súlyossága az Egyesült Államokban egy évtizedes hosszúságúra szervezett tanulmány adatai szerint ma lényegesen enyhébb, mint tizenöt esztendeje - olvasható a Circulation című folyóiratban.
2009. január 27. kedd 10:41 - Hírextra
Az USA területén 1987-ben indult el négy, gondosan kiválasztott területen az a vizsgálat, amely az érelmeszesedés társadalmi kockázatát kivánta fölmérni. A vizsgált régiókban a teljes népességnek megfelelő arányban szerepeltek a városiak és hatalmas, szabad területen élő földművesek, a különféle rasszok képviselői, valamint a szociális rétegek reprezentánsai.

A most földolgozott adatok tízezernél több olyan felnőtt kórlapjából származnak, akiket a területen lévő kórházak szívgyógyászati osztályain kezeltek heveny szívinfarktus miatt 1987. január 1. és 2002. december 31. között.

Az infarktusos esetek súlyosságát a mellkasi fájdalom erőssége és időtartama, a szívizomelhalás nagyságát bizonyos mértékben tükröző EKG-eltérések jellege és a laboratóriumi eredmények alapján osztályozták.

Korábban úgy vélték, hogy az utóbbi évtized szívinfarktusos halálozási mutatói csak a korszerűbb, hatásosabb ellátás miatt csökkentek. Az új adatokkal kiegészített eredmények szerint azonban ebben az évezredben az amerikai betegek szívinfarktusa átlagosan enyhébb, mint egykoron. Az EKG-leletek 2-5 százalékkal kevésbé súlyos képet mutatnak, mint az elmúlt évtizedekben. A laboratóriumi eredmények még jelentősebb enyhülést jeleztek a szívizomelhalás mértékét illetően.

Egyedül a panaszok fellépésétől a kórházba való megérkezésig eltelt idő adatai nem mutattak javulást. A szívgyógyászok világszerte hangsúlyozzák, hogy a sürgős szakvizsgálatra van szükség, ha a mellkasi fájdalom 15-30 percen keresztül kínozza a beteget.

A modern gyógyító beavatkozások - az elzáródó ér kinyitása, koszorúértágítás - akkor eredményesek, ha két órán belül bejut a páciens a szívkatéteres laboratóriumba. Merle Myerson, a vizsgálat vezetője hangsúlyozta, hogy 1987 óta az amerikai betegeknek ma is csupán 33 százaléka érkezett meg a megfelelően fölszerelt szakintézetbe.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását