2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Nevek a dobogón

A Maja és a Lukas bizonyult tavaly a legnépszerűbb névnek az újdonsült svéd szülők körében, de feljövőben van az Iris és a Harry.
2009. január 25. vasárnap 11:00 - Hírextra
Az Alltombarn.se című családi honlap adatai szerint a Maja egy helyezéssel javította pozícióját 2007 óta a legnépszerűbb nevek listáján. A második legnépszerűbbnek Julia bizonyult, míg Emma bronzérmes lett - olvasható a The Local angol nyelvű svéd napilap online kiadásában.

Ami a fiúneveket illeti, a negyedik helyről tört az élre, a Lukas, amelyet a két örök kedvenc, az Oskar és az Elias követi.

Két éve a Vilma és William volt a legnépszerűbb, ám tavaly előbbi a kilencedikre, míg utóbbi a negyedik helyre esett vissza. A szakemberek szerint a népszerűségvesztést az magyarázza, hogy újabban a szülők semmiképp sem akarják, hogy gyermekük "beleolvadjon" a tömegbe, így névválasztáskor mellőzik az előző évi kedvenceket.

A kedvencek százas listáján több "feltörekvő" név is van: tavaly első ízben szerepelt az Iris, Jolin, Hedda, Hedvig és Leah, a fiúk között pedig a Harry, Milo, Sam és Hjalmar. A svéd lap érdekességként megemlíti, hogy az Iris és a Harry már szerepelt a legnépszerűbb nevek listáján a XX. század elején, amikor a modern kor jelképeivé váltak.

Eva Brylla svéd kutató szerint a keresztnevek százévente visszanyerik a népszerűségüket, ám Harry esetében komoly szerepet játszhatott Harry Potter, a varázstanonc is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását